Категорија: Книги

21 цитат од “Малиот принц” кои ќе вe исполнат

На 29 јуни во 1900 година се раѓа францускиот поет и писател Антоан де Сент- Егзипери, авторот на...

Светскиот хит „Јас пред тебе“ на Џоџо Мојес го доби своето продолжение „После тебе“ на македонски јазик

Сигурно имате слушнато или пак имате искусено од прва рака дека книгите се секогаш подобри...

Мала „библиотекарка“: Има само 4 години, а веќе има прочитано повеќе од 1.000 книги

Четиригодишно девојче ја доби честа да помине еден ден како библиотекарка во најголемата...

10 книги кои мора да ги прочитате оваа есен

Книгата е најдобриот придружник на човекот, секогаш е тука за вас кога патувате, пред да...

Остварување на сонот: Книжарница која работи 24 часа и дозволува да читате колку сакате!

Во последните неколку години, благодарејќи на он-лајн купувањето, книжарниците се трудат да...

ЗОШТО КНИГИТЕ КАКО “GAME OF THRONES” СЕ ОПАСНИ ЗА ДЕЦАТА?

Наставникот Греам Вајтинг, од приватното училиште Акорн во Неилсворт, побарал од своите...

Кога почнав да се сакам себеси – Чарли Чаплин

Се претпоставува дека поемата „Кога почнав да се сакам себеси“, Чарли Чаплин ја напишал на...

Најголемите животни лекции од Лав Толстој

Поминаа 150 години откако Лав Толстој го зел перото и хартијата и започнал да го пишува својот...

Што кажале славните мажи за жените?

Жените отсекогаш биле инспирација за мажите. Во текот на човековата историја многу паметни...

ИЗРЕКИ СТАРИ ИЛЈАДНИЦИ ГОДИНИ: “НЕ ГУБИ ВРЕМЕ РАСПРАВАЈЌИ ЗА ТОА КАКОВ ТРЕБА ДА БИДЕ ДОБРИОТ ЧОВЕК. БИДИ ТАКОВ ЧОВЕК.”

Честопати одиме по последната идеја или последниот метод кој го измислил некој друг. Но,...

Чарлс Буковски: Како си го уништуваме животот?

„Луѓето едноставно се празнат. Стануваат тело во кое се наоѓа преплашен и послушен ум....

Детска книга за сексот која ги налути родителите

Оваа сликовница предизвика вистински хаос помеѓу родителите. Книгите за сексуална...

Успеси за почит на младата ученичка Стефани Сидороска

Стефани Сидороска е девојче кое верува дека клучот на успехот е да бидеш поддршка на самиот...

Поучна приказна: Пазете се од жените кои читаат книги!

Маж и жена отишле на одмор на едно убаво езеро, меѓу другото познато и како добро место за...

Чувајте се од жена која чита книги!

Еден маж заминал на одмор со својата сопруга покрај езеро. Додека тој сакал да оди да лови...

ШТО МОЖЕ ДА СЕ ДОЗНАЕ ОД 5 МИЛИОНИ КНИГИ?

Што би направиле до 5 милиони книги од историјата на човештвото досега? Тоа се помалку од...

ПОУЧНА ПРИКАЗНА: Која е разликата помеѓу љубовта и бракот?

Еден ден, Платон го запрашал својот учител: „Што е тоа љубов? Како можам да ја пронајдам?“...

Коста Петров: Не дозволувајте луѓето кои се откажале од своите соништа да ви кажуваат вие да се откажете од вашите!

Што се замислува овој Коста Петров? Од кај па сега Коста Петров човек на годината? Во кој филм...

Херта Милер и Том Стопард годинешни добитници на меѓународна книжевна награда Табернакул

По третпат книжевната академија Табернакул, во состав: Ферид Мухиќ, Горан Стефановски, Венко...

Погледнете како е објаснет пубертетот во наш учебник…

Ако на децата вака им објаснуваат што значи пубертет, тешко на родителите.   Од учебник во...