Чешки експерти препорачуваат редовно пиење алкохол за здраво тело

Треба да се пие редовно секој ден вино и тоа најдобро навечер со јадење. Препорачана доза за мажи е четири децилитри, а три за жени.

Овие препораки ги дадоа експертите кои учествуваа на семинар во чешкото Собрание, јави дописникот на МИА од Прага.

Според кардиологот Милан Шаманек најопасно е брзото пиење, што значи  пет чаши тврд алкохол за време на два часа. „Мирното“ пиење според неговата студија ја снижува можноста за инфаркт за 35-50 проценти.

Недоверба и неверување кај учесниците на семинарот предизвика и неговото тврдење дека треба да се почне со пиење на алкохол веднаш по доживеан инфаркт за да се има здрав црн дроб.

– Кога пиете алкохол е подобро за вашиот црн дроб отколку кога не пиете, изјави лекарот, додавајќи дека со пиење се продолжува животот дури за пет години.

Ова е сосема спротивно на тврдењата на некои стручни лица кои сметаат дека алкохолот е штетен за здравјето на луѓето и ги уништува мозочните клетки.

Според Шаманек, треба да се додржува режимот на редовно секојдневно пиење алкохол, во мали количини.

Според него ризично е пиење алкохол кај бремени жени, доилки и мажи кои се плашат за својата потенција.
Коментари

коментари