Еден од најголемите аквариуми во светот: Неверојатното езеро Kuroshio во Јапонија

Неверојатниот аквариум Okinawa Churaumi е лоциран во Паркот Ocean Expo Park во Јапонија.

kuroshio3-640x417

Отворен во 2002 година  и се состои од главен аквариум, кој е наречен езерото Kuroshio и собира 7,5 милиони литри вода и всушност е панел од акрилно стакло со димензии од 8,2 на 22,5 метри. Што претставувало најголем аквариум во светот кога бил отворен.

Во овој аквариум покрај големиот број на видови риби има и кит, ајкули и манта реи, а до сега се родени четири манта реи во аквариумот.

 

kuroshio61

kuroshio1-640x354

kuroshio2-640x357

kuroshio5-640x351
Коментари

коментари