ИЗРЕКИ СТАРИ ИЛЈАДНИЦИ ГОДИНИ: “НЕ ГУБИ ВРЕМЕ РАСПРАВАЈЌИ ЗА ТОА КАКОВ ТРЕБА ДА БИДЕ ДОБРИОТ ЧОВЕК. БИДИ ТАКОВ ЧОВЕК.”

Честопати одиме по последната идеја или последниот метод кој го измислил некој друг. Но, некогаш може да научиме многу и од луѓето кои живееле пред да дојдат оние генијалци за кои ние учевме на училиште. Цитатите на овие заборавени генијалци биле зачувани над 1.000 години и сè уште носат моќни пораки.

„Не губи време расправајќи за тоа каков треба да биде добриот човек. Биди таков човек.“ – Марко Аврелиј, император на Рим.

„Внимавај на здодевноста на зафатениот животен стил.“ – Сократ, грчки филозоф.

„Среќата и слободата започнуваат со еден принцип. Некои работи се во ваша контрола, а некои не се.“ – Епиктет, филозоф.

„Не кажувај малку со многу зборови туку многу со малку зборови.“ – Питагора, грчки математичар и филозоф.

„Потешкотиите го зајакнуваат умот како што работата го зајакнува телото.“ – Сенека Помладиот, филозоф.

„Соба без книги е како тело без душа.“ – Цицерон, филозоф и адвокат.

„Среќен е човекот кој ги скршил ланците кои го повредуваат умот и се откажал од грижата еднаш засекогаш.“ – Овид, римски поет.

„Нашата најголема слава не е во непаѓањето, туку во станувањето секогаш кога ќе паднеме.“ – Конфуциј, кинески филозоф.

„Добриот карактер не се формира во недела или месец. Се создава малку по малку, ден за ден.“ – Хераклит, филозоф.

„Добрите дела ни даваат сила и инспирираат добри дела кај другите.“ – Платон, грчки филозоф.
Коментари

коментари