Јајце на око на сред море!

Медитеранската медуза Котилорхиза туберкулата вообичаено може да се сретне во Медитеранот и Јадранското море. Таа може да расте до максимални 35 центиметри во размер, а обично е од 10 до 30 центиметри.

Пловевме со чамец долж обалата на Грабаштица и наидовме на јајца на око на сред море. Така рекла читателка која ја снимила медитеранска медуза што наликува на јајце на око. Имаше две но поголемата не ја снимивме.

Не сакавме да ја вознемириме па внимателно ја спуштивме на море – рекла читатечката. Медитеранската медуза Котилорхиза туберкулата вообичаено може да се сретне во Медитеранот и Јадранското море, може да расте до максимални 35 центиметри во размер, а обично е од 10 до 30 центиметри. Има мали опекотини и затоа не е опасна за луѓето, а на северен јадран не така често се појавуваат на голем број.


тагови


Коментари

коментари