Како настанала лентата за трчање и за што се користела во минатото?

Ако имате впечаток дека користењето на лентата за трчање е право мачење во право сте, а за тоа има  премногу интересна причина. 

Лената за трчање прво била созададена како казна за затворениците. Во својот оргинален облик, оваа машина изгледала како огромно тркало како она што се користи во водениците, а затворениците биле приморани да одат по скалите што се наоѓале на него дури и по 8 часа.

Не можам да сфатам дека луѓето денеска плаќаат да кристат машина која некогаш претсавувала најлош облик на казна после смртната – изјавил Вајбар Рид, професор од универзитетот во Кент.

Со развојот на индустријата, луѓето веќе немаат време за физичка активност и поради тоа им е потребно вежбање за да останат во форма.

Првата фитнес ера за оваа справа за мачење започнала во 1986. година, по издавање на книата на Кент Купер под називот “Aerobik”.

Денес не постои теретана во која не можеме да најдеме лента за трчање и изморени вежбачи кои не се ни свесни за мрачната историја на оваа исклучително популарна справа за вежбање.
Коментари

коментари