Како вашето дете да израсне во самоуверена личност?

Самодовербата е еден од најголемите дарови кои родителите можат да ја дадат на своето дете. Децата на кои им недостасува самодоверба не се одлучуваат на нови чекори и предизвици бидејќи е плашат од неуспех или дека ќе ги разочааат другите. Тоа доведува до непотребно воздржување, кое подоцна се одразува во неуспех.

Најголеми непријатели на самодовербата се обесхрабрувањето и стравот. За да одгледате дете кое ќе ја поседува самодовербата како лична карактеристика, послушајте ги овие совети:

 • Ценете го неговиот труд, без разлика дали ќе победи или изгуби
 • Дозволете му само да ги решава проблемите
 • Пуштете го детето да биде дете
 • Поттикнете ја љубопитноста во него
 • Овозможете му нови предизвици
 • Никогаш не го критикувајте неговиот труд
 • Третирајте ги грешките како поука
 • Бидете отворени кон нови искуства
 • Не му кажувајте на своето дете кога сте загрижени за нив
 • Понудете своја помош и поддршка но не премногу
 • Пофалете ја неговата храброст кога испробува нешто ново
 • Бидете авторитативни, но не премногу строги или моќни
Коментари

коментари