Колку шолји кафе треба да пиеме секој ден?

Шпански научници пресметале дека е корисно дневно да се пијат не повеќе од четири шолји кафе „Дејли телеграф”.
При конзумирање на четири шолји дневно, ризикот од прерана смрт се намалува за 64 отсто. Ако пиете по три шолји кафе дневно, овој ризик се намалува за 30 проценти, а кај две шољи дневно за 22 отсто.
Специјалистите набљудувале над 20 илјади лица во текот на 10 години. Причината за ефикасноста на овој пијалок при намалувањето на ризикот од предвремена смрт се должи на содржаните во кафето, особено на полифенолите.
Во јули слично истражување направија и американски научници. Тие проценуваат дека секојдневната употреба на една чаша кафе го намалува ризикот на смрт за 12 проценти од секакви причини, а три чаши со 18 отсто.Коментари

коментари