Кралицата Елизабета II е единствената личност може да патува без пасош

Британската кралица Елизабета II како владетел на Велика Британија, Канада, Австралија, Нов Зеланд и 12 други кралства на Комонвелтот има многу привилегии, како и патувањата во странство без пасош.

Оваа привилегија ја има само кралицата Елизабета Втора, но не важи за другите членови на британското кралско семејство.

Освен земјите во кои е управувана, кралицата без пасош може да патува низ целиот свет, а исто така ќе се памети како британски монарх кој ги посети најмалку 116 земји.

Кралицата, исто така, има имунитет за гонење, право да објави војна на која било земја, да вози без возачка дозвола, а  исто така е единствената која не мора да плаќа даноци.

.
Коментари

коментари