Мисла на денот: Далај Лама за човечкиот живот

Кога Далај Лама бил запрашан што најмногу го изненадува во врска со човештвото тој одговорил:

„Човекот. Бидејќи тој го жртвува своето здравје за да заработи пари. Потоа ги жртвува парите за да си го врати здравјето. И на крајот толку многу се грижи за иднината што воопшто не ужива во сегашноста. Заради тоа тој не живее ни во сегашноста, ни во иднината, живее како никогаш да нема да умре, за на крај да умре никогаш вистински не живеејќи“.

 
Коментари

коментари