На дното од пластичните чаши и шишиња ги има овие кодови – Еве што значат бидејќи секој ден правите голема грешка

Дали некогаш сте се запрашале што значат овие кодови на дното од пластичните чаши и шишиња. Ако сте се запрашале еве го одговорот, тие се викаат индетификациони кодови и ова се нивните значења.
Вообичаеното значење на овие кодови е да означат што смее да се рециклира, а што не. Броевите од 1 до 7 го означуваат типот на пластиката.
Број 1 опкружен со три стрелки кои формираат триаголник, се означуваат обично тегли и садови во кои се складираат намази, путер од кикирики и др.
Број 2 се користи за хемикалии, како што се детергентите, средства за чистење на куќата и др.
Број 3 се користи во за работите кои се користат во брзата храна.
Број4 се користи во кутиите за храна за маркетите и продавниците за храна.
Број 5 се наоѓа на производите со кои се пакува јогуртот.
Број 6 се наоѓа на кесите во кои се пакуваат кикирики или индиски ореви.
Број 7 означува микс на пвоеќе врсти на пластики.

Овие броеви се многу важни кога е рециклирањето во прашање, бидејќи ако се помешаат материјали кои не би требало да се помешаат може да предизвикаат штета во природата.
Коментари

коментари