Најстарото вино во светот се произведувало пред 8 000 години во Грузија

Откриено е дка насјтарото вино во светот се правело  во Грузија, во стари керамички садови стари 8 000 години.

Тоа значи дека луѓето правле вино илјада години порано од што се мислело досега.

Научниците потврдиле дека во садовите нашле остатоци од вино, што претставува најраниот доказ за правење на овој пијалок.

Претходно најстариот доказ за производство на вино датиран меѓу 5.400 и 5.000 година на планината Загрос во Иран. Во светот, виното најпрво се правело во Кина пред 9.000 години, но тоа било од ориз, а не од грозје.
Коментари

коментари