Оваа храна помага во симнувањето на килограмите

Бенефитите кои ги носи оваа храна со нејзиното консумирање се подеднакви и кај мажите и кај жените, а ефектите се подобри доколку не се пие алкохол.

Капсаицин е состојка која се наоѓа во лутите зачини, во капките за нос. Фефероните изобилуваат с витамин Ц и го чуваат срцето, но треба да се внимава доколку имате проблеми со желудникот.

Луѓето кои секојдневно консумираат лута и многу зачинета храна имаат 14% помал ризик од смртоносни болести во споредба со луѓето кои поретко внесуваат лути зачини во исхраната.

Кај жените, честата консумација на зачинета храна е поврзана со помалиот ризик од смрт и рак, како и срцевите заболувања и болестите на респираторниот систем.

Лутата храна го убрзува метаболизмот и може да биде корисна доколку сте на диета. Лутите пиперки содржат капсаицин, а колку е полута толку повеќе ја зголемува енергетската трошење и разградување на мастите, а на тој начин го намалува и апетитот.

 
Коментари

коментари