Извор: Instagram/Ilya Katsman

Virgin Australia споделиле фотографија од овие чудни облаци, во риги, откако Ilya Katsman го забележала тоа и го споделила на инстаграм.

„Ова е неверојатно“ вели Rodney Kubesh, професор по атмосферски и хидролошки науки на универзитетот  St. Cloud State University,

Извор: Facebook/Virgin Australia

„Овде има некој феномен. Она што го гледаме е некој вид на бранови нарушувања во атмосферата. На врвот на бранот е она што го создава облакот и да се создадат вакви облаци, воздухот треба да се движи нагоре.“

Според него брановото нарушување може да биде од повеќе причини, грмотевици во далечината, силен ветер, менување на насоката на ветерот и брзината на ветерот, или и двете, можеби дури и топографија. Како и да е, ова се навистина многу чудни облаци.