Труење со храна – Кои се симптомите?

Повеќето хранливи труења се одвиваат со слична клиничка слика, но причината за нивното настанување е различна. Најчестите причини за прехранбена интоксикација е загадената храна со патогени (болести), нивните токсини, отровни растенија и загадување со различни хемиски соединенија или тешки метали.

 

Во летните месеци преовладуваат хранливи труења при последица на топлината. Во соодветни услови бактериите се размножуваат во храната и истовремено испуштаат токсини. Најчестите причинители се стафилококи и салмонела. Моѓете да се потруете со храната во секој момент од транспортот и складирањето на прехранбените производи до нивна подготовка и сервирање.Најчеста причина за загадувањето на храната се грешките во санитарно-хигиенското одржување. Термичката обработка има важно значење за уништувањето на хранливите микроорганизми.

Најчесто храната во која се развиваат патогени микроорганизми или се продуцираат токсини ги менува своите органолептички квалитети – мирис, вкус, боја, текстура. Но не се ретки случаите во кои вкусот не се менува. Симптомите од страна на гастроинтестиналниот тракт се гадење, повраќање, дијареа, замор, можно е и зголемување на температурата, зголемено формирање на гасови (метеоризам) и други. Во непастеризирано млеко може да има бактерии од видовите Escherichia coli, Staphylcoccus aureus, Campylobacter и други. Во конзервирана храна и сурови колбаси можеда се содржи причинителот на ботулизма – Clostridium botulini кој продуцира невротропен токсин. Салмонела се развиваат најчесто во млечни производи, јајца и месо.

Извор: Локално.мк
Коментари

коментари