Зошто авионите оставаат бели траги на небото?

Колку повисоко лета авионот, атмосферата е се поретка и поладна. Издувните гасови од моторот на авионот се многу потопли од атмосферата. Топлата водена пареа од моторот се претвора во таканаречен замрзнат воздух, па како резултат на тоа ги гледаме белите линии на небото, наречени контраги.

Ова е истиот феномен што настанува кога дишеме топол воздух на студено време. Долгите линии се формираат во влажни услови, додека кратките се формираат во присуство на ниска влажност. Долгите линии се знак дека би можело да дојде до бура. Кратките траги од авионот кои ги гледаме на небото се знак дека не очекува пријатно и сончево време.

 
Коментари

коментари