10 ЧЕКОРИ КАКО ДА ГО НАПРАВИТЕ ВАШЕТО ДЕТЕ СРЕЌНО

 

Кога прашувате родители што највеќе посакуваат за своите деца, најчестиот одговор е сакаат нивните деца да бидат среќни.

Среќните деца се најчесто успешни кога ќе пораснат.

Чекор 1: Бидете среќни

Колку сте Вие среќни, толку повеќе се среќни и успешни вашите деца. Детално истражување има воспоставено значителна врска меѓу мајките кои се чувствуваат депресивно и “негативните резултати” од нивните деца, како што е однесувањето и другите проблеми во однесувањето. Родителската нерасположеност и депресивност, всушност, се чини дека предизвикува проблеми во однесувањето кај децата. Таа, исто така го прави нашето родителството помалку ефикасно.

Чекор 2: Учете ги децата да изградат однос

Никој не негира дека учењето за градење на односи е важно – но колку родители всушност трошат време да ги учат децата како да се однесуваат кон другите?

(Само велејќи: “Еј, престанете” кога децата не се сложуваат меѓусебе навистина не помага во градењето на основните вештини.)

Не ви е потребно многу време. Тоа може да почне со охрабрување на децата да извршуваат мали акти на добрина за да се изгради емпатија.

Ова не само што се базира на основните вештини и ги прави вашите деца подобри луѓе, истражувањата покажуваат текот на долги дестинации ги прави посреќни.

Чекор 3: Очекувајте напор, не совршенство

Родителите кои ги пренагласуваат достигнувања се со поголема веројатност да имаат деца со високо ниво на депресија, анксиозност, и злоупотреба на супстанции во споредба со другите деца. Поголемиот дел од децата сакаат да бидат пофалени за нивната интелигенција и нивниот труд. Со секоја поддршка, детето може да ви верува дека тука ќе бидете за него, дури и кога ќе погреши.

Чекор 4: Учете ги да бидат оптимисти

Десет-годишната возраст кога се учат децата како да размислуваат и да го протолкуваат светот оптимистички, половина од нив се склони кон депресија која подоцна може да се одрази во пубертетот.

Оптимистите се:

Се поуспешни во училиште, на работа и атлетика

Се поздрави и живеат подолго

Се со помала веројатност да се справat со депресија и анксиозност

 

Чекор 5:  Учете ги на емотивна интелегенција

Емоционалната интелигенција е вештина, не е вродена особина. Размислувањето кај децата поттикнува “природно” разбирање на своите емоции.  Што се однесува до децата, да им помогнете да го идентификуваат она што тие го чувствуваат и нека знаат дека тие чувства се е во ред.

Чекор 6: Создадете добри навики

Ние сме на чекор 6, а тоа може да изгледа дека е многу да запаметите – а камоли за дете. Можеме да го надминеме тоа со добри навики.

Размислувањето во текот на овие методи може да биде тешко, но со стекнати добри навики може да дојде до добро однесување.

Како да се помогне на децата да изградат трајни среќни навики? Картер објаснува неколку моќни методи, поддржани од страна на истражување:

Отстранување стимул: Тргнете ги искушенијата на страна

Направете го тоа јавно: Воспоставување на цели за зголемување на социјалната помош и социјален притисок.

Секоја цел во свое време: Премногу цели ја потиснува волјата, особено за децата. Зацврстете една навика, пред да додадете друга.

Задржете се на тоа: Не очекувајте совршенство веднаш. За тоа е потребно време. Тоа е нормално. Продолжете да зајакнувате.

Чекор 7: Учете самодисциплина

Самодисциплината кај децата е повеќе предвидлива отколку идниот успех и интелигенцијата. Покрај тоа, само-дисциплинираните деца се справуваат подобро со фрустрација и стрес и имаат тенденција да имаат поголемо чувство на општествена одговорност. Со други зборови, само-дисциплината не не доведува само до училишниот успех, но и за поголема среќа, повеќе пријатели и зголемен ангажман на заедницата.

Чекор 8: Одвоете повеќе време за играње

Времето за игра не е залудно потрошено време. Играње им помага на децата да растат и да учат. Неструктурирана игра им помага на децата да научат како да работат во групи, да споделат, преговараат, решавање на конфликтите, ги регулираат своите емоции и однесување, и зборување за себе.

Чекор 9: Обезбедете им средина каде што ќе бидат среќни

Ние не сакаме да го признаеме тоа, но сите ние сме многу под влијание на околината – често повеќе отколку што сме свесни.

Што е едноставен начин за подобра контрола на околината на детето? Помалку телевизија.

Истражување покажува силна врска помеѓу среќата и не гледањето телевизија. Социолозите покажуваат дека посреќни луѓе имаат тенденција да гледаат помалку телевизија за разлика од несреќните луѓе. Ние не знаеме дали телевизијата ги прави луѓето несреќни, или веќе несреќните луѓе се навлекуваат на гледање повеќе телевизија. Но ние знаеме дека постојат голем број на активности кои ќе им помогнат на нашите деца да се развијат во среќни, добро прилагодени поединци.

Чекор 10: Вечерајте заедно

Да, семејната вечера е важна.

Истражувањата покажуваат дека децата кои вечерат со своите семејства, на редовна основа се повеќе емотивно стабилни и помалку паѓаат под влијание на употреба на дрога и алкохол. Тие добиваат подобри оценки, имаат помалку депресивни симптоми, особено кај адолесцентките, како помала веројатност да се здебелат или да имаат нарушување во исхраната.

 

Бреинобреин Европа
Коментари

коментари