10 факти за Кина кои го збунуваат остатокот од светот!

Кина е земја која е различна од остатокот од светот поради многу причини. Обичаи, начин на живот, работни навики… Ова се 10 факти за Кина кои досега не сте ги знаеле.

Јавни тоалети

Дури и јавните тоалети во Кина се многу развиени. Тие се опремени со телевизори.

Изнајми момче или девојка

Во оваа земја е сосема нормално да најмите лажен дечко или девојка за да ги смирите роднините и да избегнете прашањата поврзани со вашиот љубовен статус, сѐ со цел да не се грижат за вашата иднина.

Плукање и повраќање

Плукањето и повраќањето на улица е сосема нормално во Кина, освен на некои места. Онаму каде што е забрането се поставени овие знаци.

Оставање бакшиш во ресторани

Во Кина оставањето бакшиш се смета за навреда, така што доколку го направите тоа ќе го навредите келнерот.

Нови куќи

Како и во секоја земја тие ги продаваат куќите, но имаат единствен концепт во целиот процес. Тие ги продаваат куќите без прозорците.

Не користат туш кабини и кади

Кинеските тоалети немаат кади и туш кабини, бидејќи водата тече директно на подот и тој е секогаш мокар.

Кинезите најчесто пијат топла вода

Кинезите најчесто пијат топла вода бидејќи им помага при одржувањето на здравјето на целото тело.

Живеат здрав живот 

Тие толку многу внимаваат на здравата исхрана што дури и водата која ја пијат е диетална и тоа е најуникатното нешто кое ќе го видите во Кина.

Крушата е симбол на емпатија

Во Кина, крушата се смета за симбол на емпатија и пријателство и тие не ја сечат крушата на половина додека ја јадат.

Природни чуда

Најубавото природно чудо во Кина се Кинеските Виножито планини (Zhangye Danxia). Тие изгледаат навистина прекрасно и даваат чувство дека сте во некоја сцена од бајка.
Коментари

[fbcomments]