Категории

10 интересни факти за поларните мечки

Белата мечка позната  како поларна мечка е мечка која живее во областа на Северниот Пол. Белите мечки се огромни, агресивни, љубопитни, и потенцијално опасни за луѓето. Ви претставуваме 10 интересни факти за поларните мечки:
1) Поларните мечки се наоѓаат на Арктикот, во Канада, Алјаска (САД), Гренланд, Русија и Норвешка.
2) Тие се големи мечки. Возрасните поларни мечки се над 2,5 милиони и тежат околу 680 кг. Нивната огромна големина и тежина ги прави најголемите живи месојади на Земјата!
3) Поларните мечки се добро прилагодени за да преживеат во една од најтешките околини на нашата планета. Како и нивното густо крзно, тие имаат слој на маснотии кој ги изолира (штити) нивните тела од мразниот воздух и водата. Поларните мечки имаат и црна кожа под својоето блескаво палто.
4) Овие прекрасни цицачи имаат неверојатно чувство за мирис.Всушност, нивното чувство за мирис е толку добро што тие можат да намирисаат плен оддалечени од 16 км!
5) И покрај нивната големина поларните мечки се одлични пливачи.Тие можат удобно да пливаат околу 10 км на час.
6) Иако се добри пливачи, поларните мечки не се доволно брзи.Тие зависат од мразот и го гледаат како платформа за лов.
7) Дали знаевте дека крзното на поларната мечка не е бело? Всушност е транспарентно со шупливо јадро што ја рефлектира светлината. Ова им помага на мечките да се мешаат со околината.
8) Женските поларни мечки ги раѓаат своите младенчиња во во ноември или декември. При раѓањето, младенчињата се долги само околу 30 сантиметри и тежат околу половина килограм.
9)Младенчињата ќе останат со својата мајка околу две години и во тоа време ги учат вештините потребни за да преживеат на Арктикот.
10) За жал, овие неверојатни суштества се класифицираат како „ранливи“. Најголемата закана за поларната мечка се климатските промени. Зголемувањето на глобалните температури значи дека морскиот мраз се топи порано и се формира подоцна секоја година, оставајќи им на поларните мечки помалку време да ловат храна.
Прегледи:
484
Категории:
Занимливости
Објавено на:
27.08.2020