10 најдобри мистерии од легендарната Агата Кристи

Со својот едноставен стил на пишување и истенчени дијалози како главна наративна форма, неочекуваните пресврти, познатата писателка го освои светот.

Агата Кристи беше британска книжевничка, најпозната по своите детективски и криминалистички романи. Нејзините книги се продадени во повеќе од две милијарди примероци, а преведени се на десеттина јазици, а екранизацијата на нејзините дела ја подигна нејзината популарност на високо ниво. Најпознат лик од нејзините криминалистички романи е Херкул Поаро.
Славната книжевничка е родена на 15 септември, далечната 1890 година, а во продолжение ви ги споделуваме нејзините најпознати и најдобри дела.

  1. „Убиството на Ориент Експрес“
  2. „Убиството на Роџер Акројд“
  3. „Се најавува убиство“
  4. „Пет мали прасиња“
  5. „Убиство по абецеда“
  6. „Мачка помеѓу гулабите“
  7. „Немезис“
  8. „Искривена куќа“
  9. „Несреќата на невините“
  10. „Завеса“Коментари

[fbcomments]