Категории

Денес светот личи како да му треба големо парче чоколадна торта.

Една од поемите кои го одбележаа овогодинешното издание на 100 Илјади поети за промена   

Во организација на глобалното движење „100 Thousand Poets for Change“, во соработка со здружението „Контекст – Струмица“ на 26ти Септември во Струмица се одржа десеттото издание на поетската манифестација „100 Илјади поети за промена“.

Делото на Стојческа е само парче од сложувалката на овој настан кој е иницијатор на глобални промени преку уметноста.

Снежана Стојчевска – Во движење

Низ автобуското стакло реалноста е поочигледна.

Госпоѓата во BMW брои пари над воланот.

До мене седи Ромка со преубаво дебело бебе во рацете.

Се прашувам кој е побогат? Посреќен?

Жените на билбордот на кој пишува убавината

доаѓа однатре рекламираат корективна козметика.

Пред црквата, како и обично, стојат истите просјаци.

Девојката што седи спроти мене

употребува натприродни сили да не заплаче,

сум седела на нејзиното столче.

Ми доаѓа да ја гушнам да ѝ речам:

Што и да те боли ќе помине.

Сè ќе помине.

Само ми е страв да не ја расплачам.

Мене, ете така, понекогаш ми доаѓа да го гушнам светот

и да ја земам на себе сета негова тага.

Некогаш ни мојата не можам да ја додржам.

Денес светот личи како да му треба големо парче чоколадна торта.