12 реченици кои секогаш ќе ви помогнат во моменти на слабост

Како да пронајдете сила да си помогнете? Секој од нас има моменти на сомнеж и денови кога се чувствуваме беспомошни.

Сепак, трикот е во тоа да не се откажете, туку да пронајдете сила во себе и да го надминете овој проблем. Ако во моментот доживеете вакво нешто, овие реченици ќе разбудат чувство на сила во вас. Обидете се со нивната моќ и ќе се чувствувате посилни и нема да подлегнете на слабостите. Затоа, преминете на работа.

 

Во продолжение ќе ви споделиме неколку волшебни реченици кои навистина имаат моќ.

 

Јас сум силен

Никогаш не го заборавајте тоа, особено не во моментите кога се чувствувате повредени или како некој да ви ги пресекол крилјата и сака да мислите дека не вредите ништо. Спротивно на тоа, повторете неколку пати: “Јас сум силен!”

 

Ќе бидам подобро

Понекогаш нашите животи се движат по некои чудни патишта и често си помислуваме дека сме тргнале во некој погрешен правец. Ако сметате дека сте направиле лош потег во вашиот животот, секогаш можете да се вратите назад. Само повторете „ќе бидам подобро“.

 

Дишете

Дишењето е најбрзиот начин да се справите во некои стресни ситуации. Ако, покрај дишењето, го повторите зборот „дишам“, веднаш ќе го почувствувате мирот што ви доаѓа.

 

Оставете

Ако сте во ситуација кога не можете да контролирате нешто, понекогаш е најдобро да го оставите тоа и да продолжите понатаму. Затоа, престанете да се грижите за тоа што било и размислете за далечната иднина. Оставете и уживајте во моментот.

 

Не се плашам

Оваа кратка магична реченица може да предизвика чуда. Благодарение на неа, ќе почувствувате моќ и ќе ја вратите контролата врз вашиот живот.

 

Јас сум смирена

Кога вознемиреноста и нервозата ве парализираат, мора да ги преземате работите во свои раце и да ја надминете оваа состојба. Повторете „Јас сум смирен“ –  неколку пати, и ќе видите дека мирот ќе дојде со текот на времето.

 

Ќе бидам среќна

Дали сте во таква фаза кога не се чувствувате среќни и исполнети? Запомнете дека  секогаш после дождот изгрева сонце и така ќе биде и во вашиот живот.

 

Нема од што да се плашите

Кога стравот ве лишува од верата и силата, треба да се соочите и да си речете себеси: „Нема од што да се плашим“. Ова ќе ви овозможи да направите чекор напред. Ќе станете посилни и повеќе ќе си верувате себеси.

 

Сè ќе помине

Лошите работи поминуваат со текот на времето. Иако можеби понекогаш не верувате, повторете ја оваа магична реченица и со текот на времето ќе ја цените нејзината моќ.

 

Ми треба време

Времето ги лечи сите рани. Ова е вечна изјава на нашите мајки и баби. И тие се во право. Потребно е време да се излекуваат раните, болката и страдањето. Вреди да се сфати дека во тешките времиња, треба да си дадете време.

 

Ќе успеам, ќе се извлечам од ова

Кога сме во депресија поради некоја ситуација која што ни се случила, честопати наједноставно решение е да се предадеме. Немој да го дозволите тоа. Мора да повторувате: „Можам да го направам тоа, ќе го совладам и ќе излезам од тоа“. Ќе видите дека овие зборови навистина функционираат.

 

Ова е само лекција

Доживуваме добри и полоши моменти во нашиот живот. Добрите нè прават посреќни, но потешките моменти нè зајакнуваат и ни даваат сила. Вреди да ги цениме и двете.




Коментари

[fbcomments]