Категории

2 клучни правила кои треба да би знаете кога барате животен партнер

Колку пати во животот сте направиле погрешен љубовен избор? Често се случува по една деценија брак да кажат – „Не требаше да се омажам за него“. Не сме сигурни во нашиот избор, често се водиме по хемијата, но размислуваме и за годините, материјалното, бегаме од осаменоста и често забораваме на 2 едноставни правила кои според рускиот социјален психолог Алена Дубинец се неопходни за здрава врска и вистинска љубов.

Ако почнете да ги следите следните 2 правила при изборот на партнер, можете радикално да го промените вашиот романтичен живот:

Правило 1 – Во односите, сè треба секогаш да биде лесно
Ако за време на запознавањето со некоја личност чувствувате леснотија, радост во уживањето во комуникацијата, тоа е првиот знак дека сте на вистинскиот пат. Запомнете, романтичните и подоцна семејните односи не треба да бидат емоционално тешки. За да разберете дали вашата врска со оваа личност е наменета за вас, одговорете сами на следниве прашања, но искрено:

„Дали ми е удобно со оваа личност?
„Дали сум под стрес поради него?
„Дали морам да ги контролирам моите емоции и желби покрај него?

Во зависност од одговорот, извлечете заклучок. Зборот „лесно“ не значи дека нема да се соочите со предизвици во врската, но вистинските парови тоа го решаваат заедно, лесно, а кога ќе се појават проблеми, ги решаваат како партнер работејќи на заедничка цел, што уште повеќе го олеснува. . Колку повеќе вложувате во врска, толку повеќе очекувате да излезете од неа. Затоа, не треба да се вложи премногу напор за да се добие нежност, комплимент, благодарност и поддршка од саканата личност. Ако сте значајна фигура во неговиот живот, тој ќе ви го даде сето ова без ваше инсистирање.

Правило 2 – Врските секогаш треба да бидат забавни
Главниот показател за квалитетна врска помеѓу мажот и жената е радоста. Врската треба да донесе позитивни емоции за двајцата партнери. Радоста значи дека се чувствувате добро покрај партнерот, дека уживате во неговото друштво и дека секој момент поминат со него ви носи среќа. Затоа чувствувате природна потреба да бидете блиски, бидејќи врската ви носи мир, убави емоции, емоционална сигурност и стабилност.

Прегледи:
450
Објавено на:
20.11.2021