Категории

2 пресудни прашања откриваат колку всушност сте среќни во бракот

Современите бракови минуваат низ кризни периоди пред товарот на секојдневниот живот, финансиските тешкотии, но и поради недостаток на време за сериозно инвестирање во емотивни врски. Пандемијата на коронавирусот и карантинот беа сериозен тест за меѓучовечки односи во изминатата година, а ова особено се однесува на партнерството и институцијата брак.

Економистите од Универзитетот во Вирџинија во САД, Леора Фридберг и Стивен Стерн, го спроведоа истражувањето како дел од Националното истражување за семејства и домаќинства. Тие формулираа две прашања чии одговори треба да ја дешифрираат вистинската природа на брачните односи и среќата на ваквите заедници. Истражувањето е спроведено на 4242 брачни парови.

Колку сте среќни во брак во споредба со тоа колку би биле среќни ако не сте во брак?
Понудените одговори беа – многу помалку, помалку, исти, повеќе, многу повеќе.

Што мислите, како вашиот сопружник одговори на тоа прашање?
„Идејата за љубовта е да ве направи среќни и самиот факт дека вашата сопруга е едноставно среќна. На пример, би можел да се согласам да работам повеќе домашни работи, што донекаде ја намалува мојата лична среќа, но тоа се компензира со знаењето дека мојот партнер има корист од тоа, односно дека е посреќен“ – рече Леора Фридберг и додаде дека се чини дека паровите не придаваат важност на ова.

Само 40,9 проценти од паровите кои учествувале во истражувањето можеле да предвидат што ќе каже нивниот партнер. Дури една четвртина од испитаниците покажале сериозни разлики во перцепцијата на среќата како брачна двојка, истакна таа.

Паровите кои признаа дека нема да бидат помалку среќни доколку не бидат во брак или оние кои погрешно претпоставуваа дека сопружникот одговараше на првото прашање, се разведуваше почесто, пренесува Ваш Танго.

„Стапките на развод беа почести кај оние кои рекоа дека се посреќни во брак отколку што би биле ако не биле во брак, како и кај оние парови кои ја прецениле среќата на своите партнери“ – објасни Стивен Стерн.

Прегледи:
116
Објавено на:
19.06.2021