Категории

2023 е најтоплата година досега!

2023 се ближи кон својот крај, а од агенцијата за клима велат дека ова е најтоплата година досега.

Најновите климатски податоци покажуваат дека глобалната просечна температура е највисока досега, правејќи ја оваа година најтопла во светската историја.

Во мај, Светската метеоролошка организација предупреди дека планетата ќе ја има најтоплата година досега барем еднаш во следните пет години.

Планетата Земја постојано почна да достигнува просечни температури кои се за 1,5 степени повисоки од прединдустриското време.

Според овие случувања, научниците предупредија дека ваквите топлотни бранови ќе бидат уште почести.

Прегледи:
78
Објавено на:
10.11.2023