Категории

Како да се ослободите од тешките опсесивни мисли

Презирувањето им се случува на луѓето секој ден, особено ако се оптоварени со некои проблеми во животот. Со овие три совети, брзо ќе ги прекинете опсесивните мисли, кои го оштетуваат вашето секојдневно функционирање и го спречуваат вашиот успех и среќа.

Дали вашата глава некогаш била исполнета со една мисла или серија мисли кои постојано се повторуваат, повторуваат и повторуваат? Процесот на постојано размислување за истите мисли, кои обично се тажни или мрачни, се нарекува преиспитување. Навиката за размислување може да биде опасна за вашето ментално здравје, бидејќи може да ја продолжи или засили депресијата, како и да ја намали вашата способност да размислувате и процесирате емоции. Исто така, може да направи да се чувствувате изолирано и, во реалноста, може да ги оттргне другите луѓе од вас.
Луѓето преживуваат од различни причини. Според Американската психолошка асоцијација, некои вообичаени причини за прекумерно размислување се:

  • верување дека со размислување ќе добиете увид во вашиот живот или проблем
  • поврзани со историјата
  • емотивна или физичка траума
  • справување со стресни фактори кои не можат да бидат контролирани

Размислувањето е исто така вообичаено кај луѓе кои поседуваат одредени карактеристики на личноста, кои вклучуваат перфекционизам, невротичност и прекумерен фокус на односите со другите. Можеби имате тенденција да ги преценувате вашите односи со другите толку многу што ќе направите големи лични жртви за да ги одржите вашите односи, дури и ако тие не функционираат за вас. Откако ќе заглавите во исцрпувачки циклус на размислување, ќе биде тешко да излезете од него. Ако влезете во циклус на такви мисли, важно е да ги запрете што е можно поскоро за да спречите да станат поинтензивни. Исто како кога топката се тркала надолу, полесно е да се запрат мислите кога ќе почнат да се тркалаат и имаат помала брзина отколку кога акумулирале брзина со текот на времето. Значи, што можете да направите за да спречите опсесивни мисли да ви поминуваат низ главата?

Еве 3 совети за тоа како брзо да го запрете процесот на премислување или наплив на опсесивни мисли:

1. Одвлечете го вниманието
Кога ќе сфатите дека почнувате да размислувате, откривањето нарушувања може да го прекине вашиот мисловен циклус. Погледнете околу себе, брзо изберете нешто друго и не размислувајте. Размислете да поканите пријател или член на семејството, да работите дома, да гледате филм, да цртате, да читате книга, да шетате..

2. Преземете акција
Нацртајте план за акција и решете ја ситуацијата. Откако ќе подготвите акционен план за решавање на вашите мисли, направете еден мал чекор за да го решите проблемот. Погледнете го планот што го направивте за да го решите проблемот со кој сте опседнати. Со секој чекор напредувајте полека и постепено додека умот не се смири.

3. Прегледајте ги вашите мисли
Честопати размислуваме кога мислиме дека сме направиле голема грешка или кога ни се случило нешто трауматично за кое чувствуваме одговорност. Ако почнете да размислувате за загрижувачка мисла, обидете се да ја ставите вашата перспектива во перспектива. Размислувањето повеќе за тоа како вашата загрижувачка мисла можеби не е точна, може да ви помогне да престанете да размислувате, бидејќи сфаќате дека таа мисла нема смисла.

Прегледи:
108
Објавено на:
19.08.2021