Категории

3 клучни правила за негување на кожата на телото во лето

Последиците од високите температури и силното УВ зрачење најпрво ги чувствува вашата кожа. Затоа е важно да се заштити на најдобар можен начин, така што сè уште ќе свети на есен, кога ќе помине топлината. Покрај заштитата од сонце со посебни препарати, што е задолжително, важен чекор е и правилната хидратација, бидејќи кожата претерано се суши во текот на летото, што во комбинација со штетните ефекти на сонцето доведува до предвремено стареење.

Еве што треба да направите за да го спречите тоа.

Нанесете крем со заштитен фактор
Во лето, кожата е особено чувствителна и дехидрирана, така ќе и помогнете. Треба да го правите ова секој пат пред да излезете, а најмалку половина час порано. Обрнете посебно внимание на заштитата на усните и пределот под и околу очите. Бидете паметни и избегнувајте прекумерно изложување на сонце – особено од 12 до 16 часот. Заштитата од сонце е важна во текот на летото, но важна е и дневната хидратација, и надвор и внатре, така што есента, кога ќе помине топлината, да имате сјајна кожа.

Редовно хидрирајте ја кожата
Кожата многу се суши во текот на летото, затоа е потребно да се обрне посебно внимание на дополнителна хидратација. Значи, покрај лесни креми чија формула нема да ја иритира, треба да пиете многу вода во текот на денот. Може да се туширате и почесто, внимавајќи водата да не биде ниту многу топла ниту премногу студена. Водата ќе ја задоволи вашата кожа во каква било форма.

Туширајте се со ладна вода
Топлата вода нормално ја суши кожата, а особено во лето. Затоа, прескокнете ја, ем ќе се оладите, а и ќе ја стимулирате циркулацијата, а кожата ќе биде поцврста и посјајна.

Прегледи:
190
Категории:
Убавина и мода
Објавено на:
13.07.2021