Категории

5 извонредни причини зошто треба да почнете да конзумирате КОКОС

Не е тајна дека кокосот е неверојатно популарен во последните неколку години, и тоа со добра причина. Оваа разноврсна состојка има бесконечна функционалност – можете да користите кокосово масло за сè, од готвење и чистење до скротување на кадрици, отстранување на шминка и намалување на хроничното воспаление.

Кокосовата вода е полна со здравствени придобивки благодарение на електролитите, антиоксидантите и витаминот Ц. Но, кокосовото овошје е нешто посебно: служи како кремаста веганска замена за билни десерти и млечни производи како сладолед и јогурт.

Ова се петте најдобри здрави причини зошто треба да започнете да јадете кокос од денес.

1. Кокос: Борец против воспаление
Како дел од здравата исхрана, кокосот покажува антиоксидантна активност поради неговата содржина на полифенол. Девојачкото кокосово масло е богат извор на фенолни соединенија, како што се кофеинска киселина, ферулна киселина и многу повеќе. Бидејќи овие полифеноли имаат антиоксидантни својства, тие можат да помогнат да се компензираат оксидативните слободни радикали кои можат да доведат до воспаление.

Препорачуваме да барате свеж, непреработен, суров кокос и / или кокосово масло за да добиете најмногу антиоксидантни, антиинфламаторни придобивки.

2. Одлично е за здравјето на цревата
Јадењето кокос е одлично за здравјето на цревата бидејќи содржи значителна количина на растителни влакна, што му помага на вашиот микробиом да напредува обезбедувајќи храна за вашите добри цревни бактерии. Кокосот, исто така, има релативно висока содржина на маснотии, што му помага на вашето тело да ги апсорбира витамините Д, Е, А и К растворливи во масти. Ова е важно затоа што витамините Д и К можат да бидат поврзани со поразновиден, а со тоа и поотпорен цревен микробиом. Посилен цревен микробиом значи подобро варење, имунитет и целокупно здравје. Наутро, обидете се да додадете неколку лажици сецкан кокос во овесната каша или јогуртот за да ги искористите овие придобивки.

3. Кокосот е супер храна за сјајна кожа
Кокосот може да биде многу корисен за кожата, особено во форма на кокосово масло. Богородично кокосово масло помага во смирување на воспалението и црвенилото на кожата, ги компензира нивоата на влага, па дури и помага при побрзо заздравување на раните.

Но внимавајте!
Имајте на ум дека кокосовото масло е комедогено, што значи дека може да ги запуши порите, па затоа треба да избегнувате да го користите на места кои се склони на акни.
Бидејќи кокосовото масло има значителна количина маснотии, тоа исто така ќе му помогне на вашето тело да ги апсорбира витамините Е и А, кои се и антиоксиданси кои ја штитат и обновуваат кожата.

4. Може да ги подобри когнитивните функции
Една од примарните карактеристики на Алцхајмеровата болест е намалена способност на мозокот да користи глукоза како гориво, што може да започне околу 10-15 години пред дијагнозата. Кога мозокот не може да користи гликоза (примарен извор на гориво), може да користи кетонски тела како алтернативен извор на гориво.

Кокосовото масло е богато со претходници на кетонски тела. Затоа, се смета дека кокосовото масло има корист од когнитивното здравје како дел од целокупната здрава исхрана преку обезбедување алтернативен извор на енергија на мозокот.

 

Фото: Пиксајбеј

5. Кокосот е поповолен извор на маснотии во исхраната во споредба со путерот и салата
Важно е да се напомене дека кокосот содржи заситени масти, но неодамнешните истражувања покажаа дека кокосот содржи првенствено масни киселини со среден ланец. Тие апсорбираат поинаку и имаат попосакуван липиден профил во споредба со масните киселини со подолг ланец, како што се оние што се наоѓаат во животински масти. Маслата содржат повеќе масни киселини кои ги сочинуваат, вклучително и други хранливи материи и витамини, кои исто така можат да имаат влијание врз кардиоваскуларниот ризик.

Прочитајте повеќе: Три вкусни и здрави зачини што секогаш треба да ги имате при рака! (ФОТО)

Покрај тоа, маснотиите во исхраната обезбедуваат енергија, се клучни за апсорпција на витамини растворливи во масти, обезбедуваат структура на клетките, се основа на многу хормони, служат како носители низ целото тело, обезбедуваат „премази“ и штитат органи и многу повеќе.

Прегледи:
406
Објавено на:
15.07.2021