Категории

5 навики што го одржуваат вашиот мозок помлад: Еве како да ја одржувате виталноста на организмот!

Телото на некои 80-годишници изгледа како двојно помладо. Имаат одлична меморија и одлични когнитивни способности. Тие се убав пример како се живее правилно и убаво.

Но, прашањето е како можеме да дојдеме до ова. Научниците идентификуваа 5 начини да го подмладите вашиот мозок.

 

  1. Размислувајте на позитивен начин за вашата возраст

Експертите велат дека оптимистичките очекувања за сопственото стареење навистина помага да се надмине овој процес без да се изгуби чувството за среќа.

 

  1. Благодарност

Ако по природа не сте многу оптимисти, науката има еден одговор за вас. Благодарност.

Научниците дошле до заклучок дека ако некое лице свесно обрнува внимание на позитивните моменти во неговиот живот и се заблагодарува за тоа, ќе започнат да се менуваат нервните врски во неговиот мозок. Како резултат, му станува полесно да го види сето добро што го опкружува.

 

  1. Повеќе комуникација и трошење време со пријателите

Дружењето со пријателите е докажано дека го намалува стресот. Во исто време, осаменоста може да биде штетна за организмот исто како консумирање 15 цигари на ден.

Кога го елиминирате стресот, автоматски го забавувате процесот на стареење.

 

  1. Медитирање

Друг начин за намалување на стресот е разорната моќ на медитацијата.

Резултатите од повеќе студии покажуваат дека биолошката возраст на оние кои редовно медитираат е околу 7 години пократка од нивната реална возраст.

Инаку, за да ги почувствувате позитивните ефекти од медитацијата, потребни се само неколку минути вежбање на ден.

 

  1. Придржувајте се до здрав начин на живот

Конечно, сите горенаведени совети можат да ви помогнат само ако се придржувате до основите на здрав начин на живот.

Урамнотежената исхрана и дневната физичка активност се белег на здравиот стил на живот.