5 причини зошто е важно да се јадат суви сливи во зима

Сливата е една од првите плодови што го минала процес на сушење.

И мора да кажеме, многу успешно! Сушено овошје во зима – многу убава и здрава намирница. Можете да го додадете во компот, каша, месо или десерт. Тоа е многу вкусно, но исто така и корисно, особено во студените денови, кога асортиманот на свежо овошје е ограничен.

Сливите не се помалку здрави од свежите сливи и се достапни во текот на целата година.

Сливите содржат калциум, фосфор, магнезиум, јод, цинк, бакар, растителни влакна и органски киселини. Богати  се со калиум – еден и пол пати повеќе отколку во бананите, и содржат витамини Б, Е, ПП и провитамин А.

 

За енергија

Во зимски денови, почесто сакаме да спиеме отколку да бидеме будни. Сливите содржат глукоза, сахароза и фруктоза – тие се одговорни за енергија и активност. Затоа, ова суво овошје е добро да се јаде наутро. Патем, тие се одличен додаток на појадокот.

Кај депресија

Во зима, нивото на анкциозност се зголемува. Затоа, императив е да не си дозволувате да бидете депресивни. Стабилноста на нервниот систем бара витамини од групата Б кои се содржани во сливите. Патем, во старите времиња, сливите се сметале за многу ефикасен лек против стрес и депресија.

 

Додаток во јадења со месо и зеленчук

Сливите имаат 231 kcal на 100 g. Ова е околу 10 плодови со семка.

За имунитет

Сувите сливи содржат голем број на слободни радикали кои се борат со бактериите и многу витамин Ц. Тие го зајакнуваат имунолошкиот систем и се борат против вирусите. За зајакнување на имунолошкиот систем, експертите препорачуваат да јадете 2-3 сливи на ден.

 

За убавина

Сливите содржат голема количина на антиоксиданти кои помагаат во забавување на процесот на стареење и спречуваат појава на брчки, дамки, осип и иритации. Покрај тоа, сливите содржат витамини за убавина кои имаат корисен ефект врз бојата на кожата и еластичноста.




Коментари

[fbcomments]