Категории

5 работи што можат да се случат ако одите на спиење лути

Внесувањето лутина во кревет е една од најштетните работи што можете да ги направите. Кога сме будни, имаме шанса да ги процесираме негативните емоции и да се ослободиме од нив. Но, како што удираме во сеното, непријатните чувства можат да растат, па дури и помала непријатност може да прерасне во вистинска Шекспирова драма.

Истражувавме како гневот пред спиење влијае на нашиот сон и се надеваме дека ќе ве расветлиме малку на оваа тема.

1. Бесот го расипува вашиот сон.


Стресот и тешките чувства се познати како активација  на борба или лет што ве прави физички будни. Во овие околности, заспивањето и спиењето стануваат многу потешки. Понатаму, исто така, докажано е дека нарушениот сон може да создаде повеќе лутина. Веројатно ќе се разбудите истоштени наместо да се освежени. Во овој случај, гневот доведува до лош сон, а лошиот сон доведува до поголем гнев, формирајќи проклет циклус во кој никој не сака да се најде.

2. Бесот е опасен за вашето здравје.


Научниците веќе утврдиле дека квалитетот на сонот влијае врз целокупното здравје. Нормално, спиењето делува како „терапија преку ноќ“, стабилизирајќи ги нашите емоции за да можеме подобро да се справиме со нашите чувства следниот ден. Но, гневот и интензивниот стрес можат да го загрозат овој процес. Негативните емоции ослободуваат хормони на стресот, што ве прави повеќе раздразливи, а заедно со тоа може да се појават и многу загрижувачки симптоми. На долг рок, тоа може да доведе до несоница, лош сон и кошмари – или, во најлош случај, проблеми со менталното здравје, како депресија.

3. Потешко е да заборавите на лошите чувства откако ќе спиете.


Истражувачите тврдат дека помалку сме во состојба да го потиснеме негативното искуство откако ќе спиеме, отколку пред тоа. Спиењето ги зголемува емоциите, мислите и проблемите. Кога спиеме, нашиот мозок обработува нови информации и ги складира во нашата кратка и долгорочна меморија. За време на спиењето, лутината влегува во нашата долгорочна меморија и може да има долготраен ефект. Лошото искуство значително се намалува ако останеме будни после тоа, додека спиењето ја „штити“ негативната емоционална реакција. Кога лошите чувства ќе се зацврстат во вашата меморија, ќе биде многу потешко да ги потиснете во иднина.

4. Бесот ја убива искреноста.


Познато е дека доцната вечер е врвно време за интимност. Луто легнување сигурно го уништува расположението, но исто така воспоставува токсичен модел. На крајот, започнувате да го поврзувате времето на спиење со лутина наместо удобност и врска со вашиот партнер. И, ако ова се повторува редовно, може да се претвори во горчина и на крајот ќе ја уништи врската.

5. Испраќа негативна порака до вашиот партнер.


Ако среде расправија одлучите само да се превртите и да го затегнете ќебето, ќе испратите порака дека повеќе ја цените „победата“ во конфликтот отколку одржувањето на здрава врска со лицето со кое се расправате. Можеби нема да го кажете тоа намерно, но тоа е честопати возврат. Начинот на кој се справувате со несогласувањата може да ги зајакне или раскине вашите односи.

Како обично се чувствувате наутро ако одите да спиете со тешко срце?