Категории

5 ситуации во кои најдобро е да се откажете наместо да се трудите

Само прелистајте ја содржината на социјалните мрежи и сигурно ќе наидете на мотивирачки цитати како: Победниците никогаш не се откажуваат или Ако се откажете, нема враќање назад. На многумина им се чини дека откажувањето од она што сте го започнале е знак на слабост на карактерот. Напротив, подготвеноста да се трпи до крај во потрага по целта е знак на најголемата храброст.

Ваквите идеи можат да направат многу штета. Понекогаш е потребна повеќе храброст да се „откажи“ отколку да продолжи. Еве неколку примери на такви ситуации.

1. Разбираме дека ризиците ги надминуваат потенцијалните придобивки
Да речеме дека си поставил цел да трчаш маратон, но по два месеци тренинг, докторот ти рекол да се откажеш поради проблеми со срцето. Сосема е логично да се заклучи дека можниот здравствен ризик далеку ја надминува секоја можна корист од постигнувањето на целта.

Одлуката да се „откажиме“ ако ризиците ги надминуваат сите можни награди е знак на мудрост, а не на слабост. И далеку од тоа дека сте однапред јасни – понекогаш сте свесни за нив на патот до целта. Ако во одреден момент сфатите дека може да го изгубите вашето здравје, односите со саканите или менталната благосостојба, можеби е подобро само да се тргнете од патот.

2. Наградата не вреди за трудот
Понекогаш ја преценуваме важноста на целта што си ја поставивме. На пример, мислиме дека нашиот живот, ако изгубиме 5 кг или добиеме зголемување на платата, ќе ни стане двојно подобар. Додека се движиме кон целта, сфаќаме дека успехот нема да ни го даде она на што се надевавме. Прашањето е – дали вреди да се трудиме? Често доаѓаме до заклучок дека не вреди.

3. Нашите цели се сменија
Да речеме дека за Нова година цврсто решивме да се вратиме во добра форма. Но, до март, нашите приоритети се променија и сега бевме фокусирани на наоѓање нова работа. Спортот отиде во втор план. Менувањето на целите е сосема нормално. Преиспитувањето на животните цели и одбивањето да ги достигнеме старите кои веќе не се релевантни ни помага да растеме и да се развиваме.

4. Методите за постигнување резултати се спротивни на нашите принципи
Да претпоставиме дека сакаме да ги отплатиме нашите долгови што е можно поскоро. Достојна цел, но начинот на кој ја постигнуваме можеби не е во согласност со нашите принципи и вредности. На пример, ако треба да работиме неколку работи, за воопшто да не се гледаме со роднини и пријатели. Или, ако сме принудени да заработуваме со нечесни или незаконски методи.

5. Влеговме во неволја
Не вреди нешто да продолжиме само затоа што веќе вложивме многу во тоа. Да, тешко е да се натерате да се откажете од целта за која било потребно многу време и труд за да се постигне. Но, да си кажете „веќе вложив толку многу, не можам да се откажам“ е всушност неразумно и ирационално. Колку побрзо решиме да ја донесеме оваа тешка одлука, толку повеќе пари ќе заштедиме за други задачи.

Како знаеш кога да се откажеш?
Не треба да ја напуштите работата што сте ја започнале поради моментално незадоволство, страв или срам. Важно е да не донесувате избрзани одлуки и внимателно да размислувате. Запомнете дека не треба никому ништо да докажувате. Способноста да се предомислите може да биде знак на сила, а не на слабост.

Измерете ги сите добрите и лошите страни, обидувајќи се да бидете водени и од разумот и од чувствата. На некој околу вас можеби нема да му се допадне вашата одлука да „се откажете“ и да заминете. Нема ништо лошо во ова. Треба да запомните: откажувајќи се од нешто, за возврат добивате нешто многу важно – сила, време, здравје, мир.

Прегледи:
171
Објавено на:
03.05.2022