Категории

5 совети како да бидете упорни и истрајни – Тајните на „челичната волја“

Дали моќта на волјата е неисцрпна? Се сметаше дека нашата способност за самоконтрола, која е неопходна за постигнување одредена цел на работа, студирање, спорт, е ограничена и дека таа порано или подоцна ќе ослабне поради искушенија, одвлекување на вниманието, замор, умор и стрес.

Напротив, нашата волја воопшто не е слаба. Исто како батеријата, се полни со употреба и трае подолго. Истражувачите се согласиле – за да го извадиме од себе, мора да веруваме дека го имаме и да ја најдеме вистинската причина да го искористиме. А за подобро да го насочиме и да постигнеме се што си поставивме, може да ни помогнат некои од советите што ги издвоивме за вас.

Кажете го тоа гласно за да верувате во тоа
Размислете каков совет би му дале на пријател кој минува низ период на криза и губење на мотивацијата. Потоа запишете ги и разговарајте за нив со некој друг, бидејќи споделувањето на овие стратегии може да ви помогне да ги разберете.

Мали награди
Важно е да се има дефинирана конечна цел. „Систем за наградување“ може да биде многу корисен за да го достигнете. Дајте си мали стимулации во вид на награди и тие ќе ви помогнат да одите чекор по чекор кон целта.

Данок
Нашата аверзија кон загуба е голема, моќна мотивација. Ова го потврди Митеш Пател од Универзитетот во Пенсилванија. Таа сфатила дека учениците се повеќе мотивирани со мало намалување на финалната награда секој ден, ако не тренираат, отколку со тоа што секој ден ја даваат истата сума кога вежбаат гимнастика. Затоа, наметнете си „данок“ кога нема да ја постигнете целта.

Потсетници
Кога потсетниците на кои сте ги запишале целите се залепени низ целиот дом, тие можат да бидат одлична мотивација. Мозокот ги препознава и ги разбира на вистински начин.

Смеата како поттик
Паузата за смеење е секогаш добредојдена кога имате обврска. За тоа сведочи една студија која покажа дека гледањето интересни клипови ни помага да истраеме во извршувањето на задачите.

Овие 5 едноставни стратегии се само дел од пристапите кон тема која неодамна стана предмет на психолошки и научни истражувања ширум светот. Силата на волјата е неисцрпна и со нејзина помош можеме да го постигнеме она што го посакуваме. Запомнете – сакањето значи моќ.

Прегледи:
232
Објавено на:
06.03.2022