Категории

5 знаци дека вашата нова љубовна врска нема светла иднина

Првите денови од новата емотивна врска треба да бидат убави и безгрижни, но можат да бидат и „тешки за навигација“.

Дали ќе кажете или вметнете нешто погрешно? Или „другата страна“ ќе ве разочара со некој гест или реченица? Кој е најдобриот начин да се поставите додека се обидувате да ги контролирате „пеперутките во стомакот“? Британскиот експерт за врски Тина Вилсон ги открива најчестите грешки што ги прават луѓето и замките во кои паѓаат во почетните фази на запознавање.

1. Не користете лаги за да придобиете некого
Тина вели дека ако сте сериозни во врска, мора да бидете искрени и отворени од почеток. Треба да растете емотивно и да научите дека ранливоста може да значи длабока и значајна врска.

– Тоа не е знак на слабост. Кажете некому сè што мислите дека сака да чуе само ќе доведе до неизбежно раскинување. Дури и да е со добра намера, вистината секогаш наоѓа начин да излезе на виделина. Лагата само ќе ја уништи врската, бидејќи сите врски се засноваат на меѓусебна доверба и почит – потсетува Вилсон и додава:

– Лажењето ќе направи другиот да се чувствува изневерено и повредено. Врските не можат да се градат на лаги, а ако навистина се грижите или го сакате другиот и не сакате да престанете да комуницирате, најдобро е да бидете искрени од почеток, дури и ако се работи за непријатен разговор. Искреноста, без разлика на темата, секогаш е најдобриот начин.

2. Без претерување
На почетокот уживајте во друштвото на едни со други, видете колку сте компатибилни и забавувајте се. Мора да ја пронајдете вистинската рамнотежа. Ако веднаш сте премногу сериозни, може да почувствувате желба за контрола и да се појават „црвени знамиња“ кај вашата нова девојка или момче. Не сакате да ги заплашувате со тоа што ќе бидете сфатени како премногу интензивни или претерано расположени на штета на врската.

– Покажете дека сте желни и заинтересирани за нив, без да поставите животен план за заедничка иднина. Дополнително, кога сте навистина заљубени во некого, можеби е природно да сакате да му испраќате пораки и често да му се јавувате, дури и да испраќате долги пораки, но ова може да изгледа опсесивно – предупредува експерт за поврзување.

Според неа, ако вашиот нов љубовен партнер го одложува времето за да одговори на вашите пораки или само одговара на вашите долги пораки со одговори во еден збор, разберете го навестувањето. Овие постапки ненамерно ќе го направат спротивното и ќе го спречат процутот на вашата врска, бидејќи „другата страна“ се чувствува под притисок. Во тој случај, вашиот нов партнер може да почне да се прашува дали сте вистинската личност и да стави крај на љубовната приказна.

3. Лажна верзија на себе
Природно е да сакате да импресионирате некого, но правејќи шоу од тоа не ве прави автентичен, инсистира Тина.

– Преправањето е исцрпувачко и краткотрајно. Во одреден момент ќе сфатите дека тоа не е одржливо, бидејќи оваа ваша верзија не сте вистинските вие. Обидете се да бидете што е можно понормални. Презентирањето на лажна верзија од себе е најлошото нешто што можете да го направите во нова врска. Ако чувствувате дека треба да скриете кои сте навистина, тогаш таа личност не ви одговара – потсетува експертот за врски.

4. Откажување на плановите
Животот е брз и непредвидлив и работите можат да се појават за миг, но во новите врски треба да се трудите што повеќе да се држите до вашите планови.

– Ако упорно ги откажувате состаноците, тоа покажува дека им давате предност на други луѓе или работи во однос на партнерот – вели Вилсон.

Ничија врска не е совршена, но ако често „отпуштате“ нов партнер, тогаш ова е „црвено знаме“ кое би можело да ја наведе „другата страна“ да стави крај на романсата што допрва започнува. Не треба да се чувствувате разочарани во новата врска, а тоа е сигнал дека партнерството не е за вас.

5. Давање трошки
Ова е термин кој се користи кога сакаме да објасниме колку малку ни посветува внимание и важност.

– Ако му приготвите нешто вакво на партнерот, тогаш навистина сте неподготвени за врската. Ако, пак, вие сте страната која доби минимално внимание, мора јасно да му кажете на партнерот дека тоа не ви одговара – советува Вилсон.

Прегледи:
368
Објавено на:
02.05.2022