Категории

6 интересни факти за вашето куче кои сигурно не ги знаете

Гушкајте се со вашиот најдобар пријател и детоксикајте се од светот со животното што американскиот хуморист Џош Билингс го нарече „единственото нешто на Земјата што ве сака повеќе отколку што се сакате себеси“.  Прочитајте 10 интересни работи за кучињата:

1. Кучињата лижат луѓе и други кучиња од различни причини.

Кученцата ги лижат своите мајки или сопственици како знак на наклонетост или за да покажат дека се гладни. Како возрасни, лижењето станува знак на потчинување на авторитет. Ако вашето куче ве лиже, веројатно се обидува да ви даде до знаење дека сака нешто – веројатно храна и/или внимание.

2. Лижењето ги прави кучињата да се чувствуваат подобро.

Со лижење на лицето се ослободуваат ендорфини кои го смируваат и го ублажуваат стресот на вашето куче. Но, ако кучето постојано се лиже, може да му биде досадно или да има проблем со кожата што треба да го проверите од ветеринар.

4. Никогаш не треба да го оставате вашето куче само во автомобил.

Кучето никогаш не треба да се остава само во автомобил – без исклучоци. Не само што ќе му недостигате на вашето куче, туку и температурата во автомобилот брзо се зголемува без оглед на тоа дали автомобилот е паркиран директно на сончева светлина или не, а кучињата се прегреваат исклучително лесно!

5. Кученцата се функционално слепи и глуви при раѓање.

На првиот ден, очите на кученцето се цврсто затворени и неговите ушни канали се затворени. Зошто? Накратко, тоа е дел од еволутивната размена. Бидејќи бременоста може да ја повреди способноста на месојадот да брка храна, кучињата еволуирале да имаат кратки периоди на бременост. Кратките бремености значеа дека кучешките мајки нема да треба да прават подолги паузи од ловот. Меѓутоа, бидејќи кучешките ембриони поминуваат толку кратко време во утробата (само два месеци или повеќе), кученцата не се раѓаат целосно развиени – а не се раѓаат ниту нивните очи или уши.

6. Кучињата ја разбираат моќта на „очите на кученцето“.

Според една студија од 2017 година, кучињата ги креваат веѓите за да направат „очи како на кутре“ и прават други драматични изрази на лицето кога знаат дека луѓето гледаат. Кучињата за да најдат засолништа го научиле и овој трик. Кучињата кои го користат овој трик имаат тенденција да бидат посвоени побрзо од кучињата кои покажуваат друго однесување, како мавтање со опашката.

Прегледи:
178
Категории:
Занимливости
Објавено на:
05.12.2022