Категории

6 работи кои ќе ви помогнат вас и на вашиот партнер да растете како двојка

Проблемот на долгорочните врски е во тоа што луѓето кога ќе влезат во нив никогаш не остануваат такви како што се на почетокот на врската.

Сите ние се менуваме и развиваме (или деградираме). Кај некои тоа се случува побрзо отколку кај другите. Внатрешниот раст и промените можат кај вас и кај вашиот партнер да се однесуваат на различни начини. За да се спречи ова, важно е да се развиете како двојка, како и редовно да го ажурирате вашиот пристап кон врската.

 

Еве неколку начини како да го направите тоа.

 

  1. Бидете свесни

За да се создадат здрави долгорочни врски, важно е да се воспостават цврсти темели уште во рана фаза. Според исказите на експертот за односи и креатор на социјални апликации за дружење Ли Исаксон, силна врска се гради врз доверба и вистинска компатибилност. За да го постигнете ова, и двајцата прво мора да бидете искрени со себе. Што очекувате од врската? Што можете да му понудите на партнерот, а што не? Одговарањето на овие прашања и одговорите на партнерот ќе ви помогнат да разберете дали имате заедничка иднина. Самосознавањето е клучна карактеристика на долгорочен однос. Разбирањето на вашите преференции, јазикот на љубовта, вашите јаки и слаби страни ќе ви помогнат да развиете доверливо и здраво партнерство. Кога вие и вашиот партнер сте искрени еден со друг за вашите очекувања, можете да воспоставите здрава комуникација во иднина.

 

  1. Вежбајте радикално прифаќање

 

Според психотерапевтите, еден начин да се воспостави долго и среќно партнерство е да се вежбаат радикални вештини за прифаќање. Тоа значи да се навикнеш и да го сакаш партнерот каков што е и да се спротивставиш на поривот да се справиш со она што сметате дека е негов или нејзин недостаток. Се разбира, ова правило има разумни граници: неговите навики не треба да ве понижуваат или да му наштетат на вашето здравје и благосостојба. Ако тој е навикнат да удира жена или да мами, нема збор за прифаќање. Но, кога еден дечко постојано касни насекаде и секогаш и го прави ова цел живот, обидот да го промените или секој пат да се расправате за тоа е губење на енергија и емоции.

 

  1. Бидете заинтересирани за причините за однесувањето на вашиот партнер

Многу е потешко да се задржи интимност и разбирање кога едниот партнер е мачка, а другиот куче. На првиот му треба простор, додека на вториот му треба постојан контакт и самодоверба. Со текот на времето, овие мали разлики можат да доведат до фрустрација и да создадат далечина. Наместо да подлегнувате на омаловажување и гнев, терапевтите препорачуваат да покажете љубопитност. Обидете се да откриете зошто вашиот партнер се однесува вака, а не поинаку. Зошто му се допаѓа тоа што го прави. Кога двете страни ќе се разберат едни со други, тие можат да се опуштат и да се смират и покрај сите разлики.

 

  1. Создадете заеднички ритуали

За да не секој од партнерите се развива индивидуално, создадете ритуали кои редовно ќе ги извршувате заедно. Тие не мора да бидат масовни и да одземаат многу време. Веројатно веќе имате нешто слично: вечерајте заедно секоја вечер, гледајте филмови во петок и одете на прошетки за време на викендите. Сите овие мали традиции се важни затоа што тие ја формираат и ја зајакнуваат вашата љубов.

 

  1. Истражете го светот заедно

Секоја врска станува рутина со текот на времето, а оваа здодевност има и свои придобивки. Сепак, за да не го направите партнерството дел од ентериерот, треба периодично да откриете нешто ново за светот заедно. Отпатувајте заедно барем еднаш во неколку месеци, испробајте нови ресторани и правете атипични работи за двајцата. Ваша работа е да стекнете заедничко емоционално искуство и да се гледате себеси во необични сцени. Ова ви дава нова перспектива за вашиот партнер и ви помага да го запознаете и од непозната страна, а таквите страни се секогаш оригинални, без разлика колку години живеете заедно.

 

  1. Бидете љубезни еден кон друг

Ова е многу едноставна работа, но многу парови забораваат колку е важно: да се биде љубезен еден кон друг. Да кажете „молам“ и „благодарам“ за најобични работи. Делете комплименти. Останете деликатни, зборувајќи за меѓусебните постапки. Искажете ја својата љубов. Ова создава топла емотивна атмосфера помеѓу вас, спречувајќи да се претворите во пријатели кои можат да разменуваат само напади, но никогаш да не зборуваат за нивните вистински чувства.

 

Мартин М. | Среќа.мк

Прегледи:
173
Објавено на:
03.10.2019