Категории

6 работи што ни ги кажува нашето тело кога доживуваме ,,Дежа ву”

Да речеме дека одите на скијање за прв пат, но одеднаш, додека стапнувате на снегот, чувствувате дека веќе сте го правеле ова порано. Па, штотуку доживеавте дежа ву. И покрај тоа што изгледа како ретка појава, 60-80% од луѓето имале дежа ву, но за некои, тоа може да значи дека постои основна состојба дека вашето тело испраќа сигнал за да ве предупреди.

За нас, искуството со дежа ву е интересно и сакавме да ги откриеме причините. Па, не очекувавме да најдеме толку многу различни и важни знаци. Што значи тоа?

1. Тоа значи дека си млад.
Првото искуство со дежа ву најчесто се случува на деца кои се 10 години или помлади (само неколку помлади од 6 години имаат дежа ву). Сепак, периодот кога тоа се случува најчесто е на возраст од 15 до 25 години. После тоа, настаните почнуваат да се намалуваат со стареењето.

2. Тоа значи дека вашиот мозок работи.
Бидејќи искуството со дежа ву станува сè поретко како што старееме, ова збуни некои научници затоа што тоа не може да значи дека има нешто што не е во ред со вашата меморија. Всушност, тоа може да биде знак на здрав ум и да покаже дека можете да забележите неправилни сигнали.

3. Вашата меморија би можела да не е синхронизирана.
Постојат многу експерти кои веруваат дека дежа ву има некаква врска со начинот на кој се потсетувате на спомените. Овој настан може да биде одговор на ситуација која наликува на искуство од минатото, на кое не се сеќавате многу. Можеби се случило кога сте биле мало дете или не можете да се сетите од некоја друга причина.

Покрај тоа, ние секојдневно забележуваме многу детали, но не ги меморираме. Значи, може да добиете чувство дека веќе сте виделе ситуација порано поради оние ситни детали за кои сте заборавиле.

4. Може да се случи непосредно пред нападот.
Постојат различни видови на физички и ментални знаци кои можат да ве предупредат пред напад, а еден од нив доживува дежа ву. Значи, ако имате историја на напади, можеби ќе сакате да бидете во состојба на спремност ако работите околу вас изгледаат познато, но претходно не сте биле во таа позиција.

Сепак, истото може да се случи дури и ако немате невролошки проблеми. Всушност, дежа ву се јавува во истиот дел од мозокот. Сепак, се верува дека може да биде само одложен пренос помеѓу ушите, очите и другите сетила.

5. Премногу сте истоштени или под стрес.
Можеби ќе го доживеете чудното чувство на блискост повеќе од вообичаено кога сте уморни и сте под стрес. Ако продолжи, треба да разгледате различни начини да се одморите повеќе и да се опуштите.

Ова најверојатно се случува затоа што кога сме под стрес нашето внимание е помало. На пример, ако ве расејува врева и паника додека вашиот иден партнер е на момент пред да го стави прстенот на вашата рака, застанувате и размислувате за секунда. Како што продолжувате со својата акција, тоа може да се појави како дежа ву, бидејќи се чини дека порано сте биле во иста позиција.

6. Честата дежа ву појава може да биде знак на вознемиреност.
Имаше случаи кога дежа ву беше предизвикана од вознемиреност, што го прави ова ментално нарушување уште полошо. И покрај тоа што научниците работеа на овие работи, тие сепак треба да направат повеќе тестови за да го потврдат искуството.

Дали некогаш сте доживеале дежа ву? Колку години имавте? Дали се сеќавате дали сте биле уморни, под стрес или сте биле вознемирени?

Прегледи:
401
Објавено на:
19.10.2020