Категории

7 чекори за спиење до вистинскиот одмор што ви е потребен

Ако не спиете добро – или доволно – сите часови на растително јадење и не доволно конзумирање на свежи сокови нема да ви овозможат да го постигнете вашето најдобро здравје. Факт е дека, без доволно одмор, нема да направите паметен избор на храна или да имате енергија потребна за вежбање.

Спиењето е критично. Сепак, секогаш е последно на списокот, а ретко е приоритет. Ако навистина сте посветени на вашето здравје, треба да бидете исто толку посветени на вашиот сон. Ако сакате да дадете приоритет на затвореноста на очите, обидете се со ова седум-ноќно чистење со седум чекори за спиење за да помогнете во чистење на лошата хигиена пред спиење и да ја обновите посветеноста за да го добиете остатокот од одморот што ви треба.

1. Легнете и будете се во исто време секој ден, дури и за време на викендите.

Треба да добиете седум до осум часа затворено време за ноќ. Кога постојано ја синхронизирате дремливоста со вашиот природен ритам на спиење и 24-часовен биолошки часовник, ќе можете да го постигнете најдоброто можно закрепнување

2. Следете постојана рутина пред спиење.

Ова ќе го подготви вашето тело за ноќта и ќе помогне во ослободување на мелатонин, вашиот природен хормон за спиење.

3. Вашата спална соба треба да биде само за спиење.

Бидете сигурни дека вашата спална соба е темна, тивка и ладна. Исто така, треба да го преоценувате вашиот душек на секои пет до осум години. Ако имате потешкотии да го добиете одморот што ви е потребен, вашиот душек може да биде виновникот.

4. Екраните се едни од најголемите нарушувачи на спиењето.

Електрониката треба да се исклучи најмалку 60 минути пред спиење.

5. Ако се разбудите среде ноќ и не можете да заспиете, станете од креветот.

Одете во друга просторија, но оставете ги работите тивки, пригушени и без екран. Прочитајте поглавје или две при слаба осветленост, слушајте смирувачка музика или боја. Обидете се повторно по околу 20 минути и продолжете со постапката додека не заспиете.

6. Да се ​​смири вашиот ум доволно долго за да се оддалечи, може да биде тешко.

Водете дневник на вашата ноќна маса и запишете ги сите грижи пред да легнете.

7. Ако мислите негативни мисли за спиењето, тоа ќе се внесе само во вашите лоши модели на дремливост и ќе ги разгори за да продолжат.

Свртете ги негативните мисли во позитивни со избирање на неколку мирни афирмации што можете да ги повторувате во текот на денот. Ако постојано практикувате позитивни афирмации, ќе видите резултати за три до четири недели.

*Запомнете, потребни се 21 ден за целосно менување на навиките. Бидете трпеливи и бидете во согласност со новиот водич на спиењето, и најверојатно ќе видите промени кон подобро здравје пред спиење!

Прегледи:
153
Објавено на:
04.10.2020