Категории

7 нешта кои мажот не би требал да ги очекува од партнерката

Секој од нас има свои очекувања во односот. За жал, многу од нив се диктирани стереотипи или сопствен егоизам. Ќе ви кажеме нешто за неправедните барања кои партнерите ги наметнуваат во односите.
Овие нешта мажот не би требало да ги очекува од вас.

Дека ќе превземете одговорност за неговите постапки
Кога на човек му е тешко да ја признае својата вина, тој се обидува да ја префрли одговорноста на другата личност. Се однесувал агресивно затоа што сте го разлутиле. Се променил затоа што не сте биле доволно внимателна спрема него. Не ги исперил садовите затоа што не сте му рекле да го направи тоа. Таквите обвинувања се јасен знак за емотивна манипулација. Ако партнерот не е во состојба да ја признае својата грешка и да се извини, вашата врска нема да биде здрава. Секако вашето однесување може да биде причина за конфликт но начинот на кој тој одговара на тоа е само негов избор.

Да одите против своите вредности и верувања
Никој не може да бара да се откажете од своите убедувања поради доброто дури нити на саканиот човек. Во чесните односи, ако партнерите сфатат дека нивните приоритети се неспоиви, а тоа е проблем, тие ќе се разделат. Важно е да сфатат дека е невозможно да ја променат другата личност. Тоа не значи дека ако имате различни вредности, не можете да бидете заедно. Способноста да ги почитувате меѓусебните разлики е поважна од заедничките интереси за здравиот однос.

Толерирање на лошиот став на некои личности затоа што се блиски со вашиот партнер
Многумина од нас имаат непријатен роднина или безобразен пријател. Но фактот дека овој човек му е драг на вашиот партнер не мора да значи дека треба да го толерирате непочитувањето спрема вас.

Прифаќање вид на секс кој не ви се допаѓа
Вие и вашиот дечко можете да имате различни преференции во кревет, омилени пози и темпераменти. Во овој случај, почитувањето на личните граници ќе помогне да се одржат сексуалните односи кои се удобни за двајцата. Желбите на партнерот не би требало да ви бидат поважни од вашите, како и обратно. Партнерот нема право да очекува дека ќе прифатите сексуални односи кои не ви се пријатни само затоа што го сакате.

Да му дадете пристап до вашите пари
Вашите чувства не ве обврзуваат во потполност да ги користи вашите нешта и финансии, како и вас. Можеби сте се навикнале да управувате со вашите пари на различни начини. Сето тоа доведува до финансиски конфликт низ кој поминува секој пар. Да не би влијаел на вашиот однос, важно е да не се срамите да зборувате за парите. Одлучте колку сте желни да дадете во заедничкиот буџет и колку ќе оставите за лични потреби, како ќе ги потрошите заедничките пари.

Да се оддалечите од пријателите и семејството
Обидот да ве оддалечи од пријателите, семејството и роднините е прв знак на насилство. Колку помалку поддршка имате од страна, полесно ќе манипулира и ќе ве контролира. Ако имате близок, грижлив партнер кој ве почитува, тој ќе ве охрабри да комуницирате со саканите.

Да го промените размислувањето за деца
Партнерот не треба да очекува да имате дете ако не го сакате тоа. Кога постои силна неусогласеност помеѓу вашите желби потребен ви е искрен и отворен разговор, можеби дури и консултација со психотерапевт. Има доволно причини жените да немаат деца и секоја од нив заслужува почит. Веројатно со тек на време ќе се предомислите и ќе посакате да станете мајка. Пред да одлучите да имате деца или напротив, никогаш да не го направите тоа, вие и вашиот партнер треба да дојдете до оваа одлука заедно.

Прегледи:
699
Објавено на:
01.11.2020