Категории

7 видови на токсични партнери кои можат да ви го уништат животот

Кога почнувате да излегувате, верувате дека вашиот партнер е совршен, но кога ќе заврши овој романтичен период, ја гледате нивната вистинска природа со која можеби не можете да се справите. Како по правило, ниту на овие луѓе не им се допаѓа нивниот комплициран карактер, но не можат да сторат ништо во врска со тоа.

Ние ќе ви кажеме за најтоксичните видови на партнери и нивните квалитети. Ако сте забележале некоја од овие одлики кај вашиот партнер, можеби е време да размислите дали сте со вистинската личност или не.

7. Зависници
Врската со лице кое страда од зависност е комплицирана и исцрпувачка. Едно лице се преокупира со нивната зависност и тоа почнува да им го уништува животот на нивните роднини. Не станува збор само за дрога, алкохол и коцкање. Луѓето можат да бидат зависни од што било: храна, работа, шопинг, спорт, па дури и љубов.

Како можеш да знаеш?

Зависник обично не е свесен за нивниот проблем и се обидува да го негира. Но, штом не можат да го достигнат својот предмет на наклонетост, тие стануваат агресивни или вознемирени. Обрнете внимание на постапките и говорот на вашиот партнер. За што зборуваат најмногу? Што ги прави да се чувствуваат тажни? Од што зависи нивната самодоверба? Нивната реакција на животот без нивна зависност ќе ви каже сè.

6. Насилници
Во реалниот живот, луѓето кои се склони кон физичко или психолошко насилство не изгледаат како негативни филмски ликови. Тие често се појавуваат пристојни, пријатни, па дури и ранливи. Но, штом таквите луѓе почувствуваат дека имаат моќ над другите, тие ја покажуваат својата деструктивна природа. Има само еден излез: мора да побегнете!

Како можеш да знаеш?

Прашајте го вашиот партнер за нивните минати врски. Ако не кажат добри зборови за своите поранешни партнери, веројатно сте во врска со насилник. Таквите луѓе се премногу alousубоморни, тие секогаш ги контролираат своите партнери, ја наметнуваат нивната помош и никогаш не признаваат кога грешат.

5. Кукачи
На сите ни треба рамо за плачење од време на време. Но, постојат „професионални“ кукачи кои своето незадоволство го претвораат во животен стил. Тие никогаш не можат да бидат среќни и секогаш се обидуваат да најдат „жртва“ за да се жалат на нивниот лош живот. Ако излегувате со вистински кукател, порано или подоцна, ќе почнете да го чувствувате истото.

Како можеш да знаеш?

Прашајте го вашиот партнер на учтив начин да престанете да се жалите и обидете се да преминете на попријатни теми. Ако нема такви теми за дискутирање, кукачот ќе се врати во нивното „хоби“ или ќе исчезне од вашиот живот.

4. Постоење на ”внатрешно дете”
Сите имаме внатрешно дете и тоа е одлично! Но, кај некои луѓе, овие „внатрешни деца“ не дозволуваат развој на личноста кај возрасните. Без оглед на тоа зошто детско возрасно лице сè уште не успеало да порасне, нивниот партнер ќе се претвори во родител или ќе стане дете исто така.

Како можеш да знаеш?

Детските возрасни се плашат од сите „возрасни“ и „сериозни“ работи како што се работата, врските, одговорноста, па дури и модата (тие често изгледаат како тинејџери). Нивната врска со нивните родители е исто така комплицирана: возрасните деца или не можат да живеат без своите родители или секогаш се расправаат со нив.

3. Емоционално недостапни
Некои луѓе сметаат дека природните емоции се знак на слабост. Тие имаат потреба од љубов, но не можат да ја добијат или да ја дадат. Емоционалната недостапност може да биде знак на лична одлика или знак на рамнодушност. Тоа може да покаже дека вашиот партнер не е мотивиран за вашата врска. Како што веројатно веќе знаете, невозвратената љубов никого не прави среќен.

Како можеш да знаеш?

Нивните односи со спротивниот пол секогаш се карактеризираат како „комплицирано“. Тие не прават ништо за да ги подобрат вашите односи. Нивната недостапност е во сè: тешко е да ги сретнете или да стигнете преку нив и да добиете текст од нив, ќе мора да почекате со часови.

2. Нарциси
Сосема е очигледно дека таквите луѓе не можат добро да се согласуваат со своите партнери. Секако, мора да се почитуваме и сакаме, но нарцисоидноста и егоцентризмот уништуваат сè.

Како можеш да знаеш?

Навистина е лесно да се идентификува нарцис – треба да сметате само колку пати тие ќе речат: „Јас …“. Ако некое лице не е заинтересирано за ништо, освен за себе, вие ќе служите само како негова сенка и тоа е тоа.

1. Тотални перфекционисти
Многу луѓе сметаат дека перфекционизмот е предност. Нашиот порив да бидеме подобри навистина ни помага да постигнеме резултати на работа, спорт и во други сфери на животот. Но, кога станува збор за врските, нема вистински совршенства и перфекционистите не се заинтересирани за вакви резултати.

Како можеш да знаеш?

Перфекционистите често ги критикуваат своите партнери и ги тераат да се менуваат. Нивната омилена фраза е: „Сè е во ред, но …“ или „Ова место е добро, но ајде да одиме во ресторан следниот пат“, или „Изгледаш добро, но мислам дека треба да одиш во теретана“, или „Оваа кошула е добра, но подобро е да носиш блејзер “. Перфекционистите се во можност да ја сакаат само совршената слика што ја создаваат.

Дали некогаш сте сретнале некој од овие типови на луѓе? Кажете ни за вашето искуство.

Прегледи:
75
Категории:
Љубов и секс