Категории

9-годишно девојче отвори библиотека за пријателите во сиромашната населба во Индија

Деветгодишната Мускан Ахирвар од Индија, сфаќајќи колку таа и нејзините пријатели се желни за книги и читање и колку им е важно, реши да отвори детска библиотека во сиромашното населено место Бопал во Индија, каде што живее.

Библиотеката ја започна во јануари 2016 година, а како што вели, децата што лутаа секој ден сега минуваат време во оваа импровизирана библиотека на улица. Ова е место каде што децата имаат слободен пристап до книги и простор за читање. Што е најважно, децата кои сè уште не знаат да читаат на ова место имаат можност да научат. Мускан ја отвори библиотеката пред нејзината куќа и во тоа време библиотеката се состоеше од само 25 книги.

Кога се дозна за оваа прекрасна иницијатива на решена девојка, почнаа да пристигнуваат книги од различни делови на Индија, како и од Америка и Австралија. Луѓето сакаа да помогнат и да донираат што повеќе книги за да ги едуцираат овие малечки, па библиотеката на Мускана денес брои повеќе од 700 книги. Децата доаѓаат во библиотеката секоја вечер по училиште и истовремено поминуваат време читајќи и забавувајќи се.

На ова место, тие организираат квизови за знаење и натпревари на кои победи оној што чита најмногу книги. Девојчето Мускан се надева дека ќе има можност да ја прошири својата библиотека во иднина и ги поканува сите оние кои имаат желба да се образуваат и да се стекнат со нови знаења да започнат слични акции во нивните соседства.

Прегледи:
362
Објавено на:
05.04.2021