9 работи кои би било добро ВЕДНАШ да ги избришете од вашиот Фејсбук профил

Луѓето станаа параноични за тоа колку социјалната мрежа Фејсбук навистина успеа да дојде до нашите информации – а поради тоа време е да направите некои промени на вашиот профил. 

На крајот беше откриено дека Фејсбук со години ги користи сите наши лични информации и манипулира со нас на суптилни начини. За среќа, сега, кога ова прашање дојде во центарот на вниманието, треба да сте повнимателни за тоа што, како и кога да споделувате на Facebook. Затоа, ви носиме листа на работи кои треба да бидат отстранети од вашите социјални мрежи што е можно побрзо …

1. Вашиот мобилен број
Само запрашајте се следново: дали само така ќе го дадете вашиот мобилен рој на непознат човек на патот? Ако вашиот одговор е НЕ, тогаш причината е повеќе од јасна…

2. Вашиот роденден
Сите лични податоци, како што се вашата домашна адреса и роденден, секогаш треба да останат лични. Зошто? Бидејќи овие информации можат да им послужат на хакери за пробивање на вашата банкарска сметка, но и за губање на вашиот личен идентитет.

3. Информации за помлади роднини
Можеби ви се чини слатко да објавувате фотки и видеа од вашите деца, но можеби треба да се земе предвид дека сите информации за нив остануваат засекогаш снимени на интернет.Исто така, секогаш треба да бидете внимателни за споделување на информациите од типот на каде децата одат на училиште и кога спијат со пријателите. Никој не треба да знае толку многу за нив, во ред?


4. Шефот
Сите ние сме различни на работа и приватно, и овие два аспекти од нашиот живот не треба да имаат премногу контакт едни со други. Затоа, нема потреба вашиот шеф да ги погледне фотографиите на кои сте обележале петок или лудо сте се фотнале на плажа…

5. Вашите „пријатели“
Eeeee, се сеќаваш на Иван, демонстратор на тој изборен предмет на прва година од факс? Не? Тогаш не ви треба листа на пријатели на Фејсбук.

6. Локација
Замислете си го следново: ако некој некогаш сака да ве повреди, ако ја имате вклучено локација, практично му ја дадовте целта кон која треба да се насочи.

7. Планови за патување
Знаеме дека сте супер возбудени за патување во Париз следниот месец, но никогаш не е мудро да се каже на интернет дека ќе бидете надвор од куќата на одреден период, а не да кажете дека сте надвор од земјата. Да се ​​каже дека не сте дома веќе две недели е исто како и поканување некој да ве украде.

8. Детали за картичката
Ова веројатно нема потреба да се објаснува. Без броеви на кредитни картички. Без слики од лична карта. Без адреса. Фејсбук е последното место каде што треба да ги оставите броевите на картичката поради некоја причина …

9. Вашиот статус на врска
Оваа ставка треба да се отстрани во принцип само со цел да се спаси секоја болка и срам во иднина кога треба да преминете од „во врска” во „сингл” статус. Нема потреба да се објавува статусот на врската!
Коментари

[fbcomments]