Категории

„Аџибадем Систина“ го применува искуството од детската кардиохирургија во Турција – успешно оперирани две деца со сериозни срцеви аномалии

Уште две успешни кардиохируршки интервенции неделава беа извршени кај двомесечно бебе и дете старо една година и осум месеци на Одделот за детска кардиохирургија во Клиничката болница „Аџибадем Систина“.

Кај двомесечното бебе кај кое постои тешка пулмонална хипертензија и отсуство на еден бубреге затворен дуктус артериозус, додека кај 1,8-годишното дете кое било родено со срцева мана ова е втора операција, откако на возраст од само три недели му била направена палијативна хируршка интервенција на срцето со цел да порасне доволно и да биде подготвено да се направи комплетна хируршка корекција на срцето, по што неделава на Одделот за детска кардиохирургија во „Аџибадем Систина“ му беше извршен целосен оперативен третман на вродена срцева мана тетралогија фалот. И двете операции се покриени од државниот Фонд за здравствено осигурување и беа извршени со консултативна поддршка на исклучителни професионалци, специјалисти од болниците на „Аџибадем“ од Истанбул.

Претходно во болницата „Аџибадем Систина“ беа оперирани и бебиња на девет и 11-месечна возраст. Операциитеги надгледуваше проф.д-р Тајар Сариоглу, детски кардиохирург од болницата „Аџибадем Бакаркој“ од Истанбул, кој е пионер на детската кардиохирургија во Турција.

„Пред две недели веќе направивме две големи операции на отворено срце кај деца во ‘Аџибадем Систина’. Докторите од Турција се само поддршка на тамошните лекари и ние само ги надгледуваме операциите. Нив ги изведуваат тамошните лекари, кои се многу добро обучени и кои се специјалисти во оваа област. Болницата е многу добро опремена за извршување кардиохируршки интервенции и поседува најсовремена опрема“, сподели проф.д-р Тајар Сариоглу пред македонските новинари кои беа во посета на болниците на „Аџибадем“ во Истанбул.

Потребата за отворање оддел за детска кардиохирургија во „Аџибадем Систина“ во Скопје, посочува докторот, произлегува од големиот бројпациенти од Балканот кои доаѓале за срцеви интервенции во болниците на „Аџибадем“ во Турција и планот е да прерасне во регионален центар за детска кардиохирургија и во иднина да се извршуваат сите видови хируршки интервенции кај деца, а дотогаш најкомплексните операции ќе се препраќаат во болниците на „Аџибадем“ во Турција. Во овие болници на годишно ниво се извршуваат околу 600 операции, над 95% од нив се успешни. Најчести се вродените срцеви аномалии, а од голема важност, како што потенцира проф. д-р Сариоглу, е тие да бидат направени во првите три месеци по раѓањето. Потенцира дека поради специфичноста на детската кардиохирургија, операции кај деца смее да извршува само детски кардиохирург.

„Детската кардиохиргија е многу специфична гранка.Разликата помеѓу детски кардиохирург и кардиохирург за возрасни е огромна. Во никој случај не смее кардиохирург за возрасни да оперира деца. Детскиот кардиохирург мора да биде обучен и да има големо искуство зад себе. Не само кај нас, и во Европа и во целиот свет за да оперираш бебе или дете мора да бидеш специјалист за детска кардиохиругија “, објаснува Тајар Сариоглу.

Тим од десетина специјалисти кардиохирурзи, кардиолози, сестри, анестезиолози, перфузионисти со над 20-годишно искуство зад себе ќе им бидат на располагање на македонските лекари од Одделот за детска кардиохирургија. Зад себе имаат повеќе од 15.000 операции.