Категории

Ако нешто заврши, секогаш знај дека ќе започне нешто ново – И тоа многу подобро!

И можеби, само можеби, овој нов почеток ќе биде поинаков вид на чудо.

Збогувањата ќе печат некое време, и тоа е вистина што едноставно не можеме да ја избегнеме. Но, кога ќе сфатиме дека можеме да ги задржиме значајните делови од секоја приказна со нас, мислам дека збогувањата стануваат малку поподносливи. Не знам дали некогаш ќе се изгуби стравот од крајот, но потребно е да знаете кога е во ред да се отпуштите. Во ред е да не се држите додека не ги повредите рацете. Во ред е да се прости дури и кога приказната се чини дека завршува прерано. Во ред е да плачете и да жалите за секој крај, но исто така е во ред да дозволите крајот да се случи во секој случај. И, кога ќе се ослободиме, ќе останеме со широко отворен простор во срцето, простор што порано го исполнуваше некој или нешто што го ценевме и сакавме. Просторот што некогаш држеше нешто „добро“ е заменет со простор што се чувствува празен и осамен. И застрашувачкиот дел е, не знаеме што ќе го пополни овој простор понатаму. Не знаеме колку долго ќе остане празен. Не знаеме дали следната личност или следната приказна ќе бидат убави како претходната. Не знаеме дали некогаш повторно ќе се чувствуваме на ист начин.

И, иако ова е застрашувачко, претпоставувам дека сфаќаш дека можеби може да биде и некако магично. Бидејќи и покрај тоа што можеби повторно нема да го доживееме истото чувство, постои можност да можеме да доживееме нешто што е исто толку скапоцено, на поинаков начин. Не, завршувањето некогаш станува полесно. Но, можеби можеме да почувствуваме малку повеќе содржина кога ќе сфатиме дека секој крај, без да успее, е придружен со сосема нов почеток. И можеби, само можеби, овој нов почеток ќе биде поинаков вид на чудо.