Ако сакате среќен брак, ова цвеќе мора да го имате во дворот: Симбол на мир, здравје и благосостојба!

Според верувањата, младите брачни парови би требало да го посадат ова цвеќе во дворот за да ги прати среќа.

Опојниот мирис на големите, раскошни округлести пупки преполни со ливчиња во безброј слоеви, божурите се веќе со векови една од омилените видови цвеќиња и еден од најчестите бирани украси за домот.

Без разлика дали се свежо набрани или се само мотив на садови или постелнини, даваат нота софистицираност на секој ентериер.

Божурите цветаат во мај и јуни, а кога ќе ги наберете за во вазна можат да опстојат од прилика 5 денови. Колку повеќе ќе имаат свежа вода, толку повеќе ќе траат.

Кога ќе ги ставите во вазна, додадете им средство кое ја продолжува трајноста на цвеќето, ставете ги во млака вода, а потоа по час-два преместете ги на постудено место.
Коментари

[fbcomments]