Категории

Активности кои го подмладуваат мозокот и треба да ги практикувате секојдневно

Добрата загатка поттикнува гама активност во мозокот, што е одлично за креативност и одржување на мозокот млад. Исто така, читањето е уште една голема активност за вежбање на мозокот.

Според когнитивниот невролог, др. Каролин Леаф, мозокот е единствениот орган во телото кој се подобрува со возраста, но треба да се вежба. Постојат активности што таа ги препорачува за зачувување на младоста на мозокот.

Читање
Читањето е генерално неверојатен начин за вежбање на умот и креативното размислување. Но, може да имате дополнителни придобивки ако обрнете внимание на тоа како читате. „Ќе мора да читате со ентузијазам, да консумирате и да уживате во зборовите. Наместо да читате неколку страници без ентузијазам пред спиење, бидејќи сте слушнале дека е добро за вас, оставете го вашиот ум да влезе во друг свет. Ова создава одличен проток на крв во мозокот и активира рамнотежа на фреквенции во мозокот што може да поттикне здрава невропластичност “, објаснува др. Лиф.

Променете го начинот на кој слушате музика
Да, нешто едноставно како слушањето музика може да го подобри вашиот мозок. Д -р Лиф вели дека слушањето музика, дозволувајќи да ве „носи“, може да има регенеративно влијание врз целокупниот проток на енергија во мозокот. Набудувајте се себеси и вашето влијание врз другите.Ова ќе вклучува различни фреквенции на мозокот, особено алфа фреквенцијата, вели д -р Лиф. Ова може да ви помогне да ги идентификувате токсичните обрасци што ви се потребни за детоксикација, што навистина може да влијае на вашата возраст и здравјето на мозокот.

Решавање сложени загатки 
Добрата загатка поттикнува гама активност во мозокот што е одлична за креативност и одржување на мозокот млад, вели др. Лиф. Сепак, не само загатките можат да ја стимулираат мозочната активност. Психијатарот и експерт за нарушувања на мозокот Даниел Амин рече дека тенисот на маса е најдобрата игра за мозокот.

Одење и сонување
д -р. Лиф вели дека одењето и сонувањето сон ќе вклучат 200 различни делови на мозокот на креативен и стимулативен начин што може да помогне да се задржи мозокот млад.

Прегледи:
78
Објавено на:
04.08.2021