Категории

Археолозите во Израел пронајдоа винарија стара 1500 години

Комплексот за производство на вино стар 1.500 години, за кој се верува дека е најголем во светот во тоа време, е откриен во Израел, велат археолозите.

Експертите наведуваат дека тоа е најголемата позната винарија од тоа време. Откриени се пет преси во тој голем винарски комплекс од византиска ера во Јавн, јужно од Тел Авив, за кој се проценува дека произведува два милиони литри вино годишно. По софистициран производствен процес, виното се извезуваше низ Медитеранот.

Археолозите кои моментално работат на ископувањето на ова место, рекоа дека се изненадени од неговата големина. Има планови комплексот да стане атракција за посетителите по завршувањето на конзерваторските работи. Веб -страницата содржи пет преси за вино распоредени на еден квадратен километар, капацитети за складирање вино, простории за флаширање и печки за производство на контејнери за чување стакло.

Конечниот производ беше познат како вино од Газа и Ашкелон, и го доби името по пристаништата преку кои се извезуваше во Европа, Северна Африка и Мала Азија.


Прегледи:
21
Објавено на:
12.10.2021