Категории

Архитектонското чудо на Малме – Искривениот облакодер кој изгледа како да ќе падне во секој момент

Пионер на самоодржлива архитектура. Turning Torso е нео-футуристички облакодер во Малме, Шведска. Дизајниран е од шпанскиот архитект Сантијаго Калатрава и завршен во 2005 година, и се базира на неговата скулптура на човечко суштество што се извртува.

Тоа беше првата кула во светот што се „искриви“ и од 190 метри е највисоката зграда во Скандинавија. Пасијанс без прозорци: Зграда со посебна и важна намена што може да издржи нуклеарен напад Кога ги отвори вратите, во 2005 година, заоблениот торзо со вртење со своите 190 метри беше највисокиот облакодер во Скандинавија, највисоката станбена зграда во Европската унија и втората највисока во Европа.

Идејата за создавање на оваа неверојатна структура дојде во време кога Малме беше сеуште во ренесанса, со локални политичари желни да го обноват поранешното индустриско упориште на запад од градот, со визија да го претворат пропаднатиот простор во урбана средина, со куќи, споменици на културата и објекти за забава. Тие сакаа нешто што ќе има влијание не само во регионот, туку и во целиот свет, и го направија тоа.

Зградата од 57 ката е поделена на девет ротирачки делови. Дел од просторот оди за канцелариски простор, а остатокот на 147 луксузни апартмани. Вртењето на торзото е еден од пионерите на самоодржливата архитектура, поради што се здоби со признание од оваа професија. Енергијата што се троши во становите доаѓа од обновливи извори на сонце, вода и ветер, но и органски отпад што станарите го фрлаат на одреденото место. Облакодерот се грижи за дури сто проценти од енергијата што станарите ја користат за греење.

Прегледи:
485
Објавено на:
30.08.2021