Категории

Бајкалско Езеро: Магичната убавина на најдлабкото и најстарото езеро во светот

Бајкалското Езеро е најдлабокото езеро во светот, кое се наоѓа во Сибир, Русија. Најголемата длабочина на езерото изнесува 1.741 метар. Во него се наоѓаат 20% од вкупното количество слатка површинска вода во светот. Езерото е долго 636 км и околу широко 50 км. Било создадено во длабок стар расаден блок пред околу 25 милиони години, и затоа е најстаро езеро во светот.