Категории

Бел лилјан – Божествен цвет за кој легендата вели дека настанал од Исусовите солзи

Белиот крин е еден од најпопуларните домашни растенија со причина: освен што изгледа интересно, тоа е едно од најлесните растенија за одгледување, така што ќе успее дури и за почетници. Пожелно е да ги имате во домот затоа што, според верувањето, привлекуваат среќа и благосостојба.

Лилјан или бел крин (Lilium candidum) е повеќегодишно тревесто, лушпесто растение, високо 90-170 см, од фамилијата Liliaceae. Потекнува од југозападна Азија, од каде се шири на поширокото медитеранско подрачје. Цветот се состои од шест или седум ливчиња, кои растат на тенки стебла. Во оптимални услови, тие растат умерено, а стапката на раст се намалува во зима. Светло зелените лисја имаат ланцетна форма со брановидна текстура, тие се појавуваат во нијанси на темно зелена, сино-зелена и шарена, како и шарени и шарени дезени. Мировиот крин остава долг до 20 сантиметри.
Тие сакаат средина со многу светлина, но избегнуваат да ги изложуваат на директна сончева светлина.

Симболичкото значење на крин
Од најраните времиња, луѓето откриле многу симболични елементи и мотиви во убавината и нежноста на лилјаните. Некои од најпознатите антички цивилизации, како што се антички Египет, Рим и античка Грција, плетеле цвет на крин во своите митологии. Честопати наречен цвет на рајот, крин отсекогаш бил поврзан со совршенство, нежност и бескомпромисна loveубов, надеж.

Во античка Грција, тој бил посветен на божицата Хера, едно од највозвишените богови од тоа време. Според легендата, белиот крин е создаден додека Хера го доела својот син Херкулес, па неколку нејзини капки паднале на земја. Во Рим, тој е посветен и на возвишената божица Венера, заштитничка на loveубовта и просперитетот. Додека во антички Египет бил симбол на достоинството на владетелите.

Сепак, симболиката на цветот на крин беше најимпресивна во христијанската ера.
Според легендата, тие произлегле од солзите на Исус Христос за време на неговото погубување и се сметаат за омилен цвет на Дева Марија. Затоа крин претставуваше беспрекорна чистота и невиност, а неговите три ливчиња се поврзани со култот на Света Троица. Исто така се верува дека секоја ливче од крин ги отсликува трите најценети квалитети на Дева Марија, невиност, скромност и побожност. Во нашиот народ, тој исто така се нарекува “Богородичен цвет”.

Прегледи:
1970
Објавено на:
25.04.2021